IMPORTANT INSTRUCTIONS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "IMPORTANT INSTRUCTIONS"

Transcription

1 NATIONAL NAIL TECHNOLOGY THEORY EXAMINATION CANDIDATE INFORMATION BULLETIN Please visit yur examinatin prvider s website fr the mst current bulletin prir t testing. The Natinal Nail Technlgy Thery Examinatin is the licensure examinatin fr Nail Technicians, which is develped by the Natinal-Interstate Cuncil f State Bards f Csmetlgy (NIC). This bulletin cntains IMPORTANT INFORMATION regarding the examinatin, including cntent utline cvered by the thery examinatin, sample questins and answers, and references. The time allwed fr the Nail Technlgy Thery Examinatin is 90 minutes. PLEASE REVIEW ALL INFORMATION CAREFULLY. IMPORTANT INSTRUCTIONS D nt leave the examinatin area withut permissin. Permissin must be btained t leave the examinatin area fr any reasn, including restrm usage r at the cmpletin f the examinatin. Picture ID is required fr re-entry int examinatin. With the exceptin f verbal instructins, the prctrs and examinatin administratin persnnel are nt allwed t cmmunicate with candidates. If yu have an emergency situatin please ntify the prctr. The fllwing prvides examples f materials and actins that are prhibited during the examinatin administratin: Pssessin f cellular phnes, pagers, tablets, cmputers, prjectrs, cameras, r any ther electrnic r recrding devices, printed materials, r handwritten ntes. Cmmunicating t ther candidates r any examiner. Exhibiting disruptive behavir. The abve referenced items r actins are nt an exhaustive list. Failure t cmply with any f these cnditins r exhibiting ANY behavir that suggests an effrt t cheat will result in yur immediate dismissal frm the examinatin and yur actins reprted t the prper authrities. NAIL TECHNOLOGY THEORY EXAMINATION CONTENT OUTLINE 1. SCIENTIFIC CONCEPTS (40%) A. Infectin Cntrl and Safety Practices 1. Identify hw disease and infectin are caused and transmitted 2. Recgnize purpse and/r effects f infectin cntrl principles (e.g., cleansing, sanitatin, disinfectin, sterilizatin) a. Levels f infectin cntrl b. Prcess f infectin cntrl (e.g., dispensing f prducts, dispsal f siled materials, strage f supplies) 1. Recgnize when crss-cntaminatin ccurs 2. Differentiate between the purpse f single- and multi-use tls 3. Apply bld expsure/cntact prcedures 4. Identify purpse f Material Safety and Data Sheets (MSDS) 5. Identify ways t prevent wrk injuries (e.g., ventilatin, ergmetrics, envirnment) B. Basic Human Anatmy and Physilgy 1. Identify functin and structure f the skin 2. Differentiate between disrders and diseases f the skin 3. Identify bnes f the arms and hands 4. Identify bnes f the legs and feet 5. Identify muscles f the arms and hands and their functins 6. Identify muscles f the legs and feet and their functins Cpyright Natinal-Interstate Cuncil f State Bards f Csmetlgy, Inc. Nail Technlgy Thery Examinatin CIB 1

2 C. Nail Anatmy and Physilgy 1. Identify the parts f the nail (e.g., rt, mantle, matrix) 2. Identify functin f structures f the nail 3. Differentiate between signs and symptms f nail cnditins, disrders, and diseases D. Basic Chemistry f Nail Prducts 1. Explain purpse and effects f prducts and ingredients 2. Recgnize interactin between chemicals 3. Recgnize physical interactins with chemicals 4. Recgnize chemical reactins (e.g., verexpsure, chemical burn) 2. NAIL TECHNOLOGY PROCEDURES (60%) A. Client Cnsultatin and Dcumentatin 1. Identify elements f a client cnsultatin 2. Evaluate cnditin f client s nail and skin (i.e., nail assessment) 3. Recgnize cnditins that wuld prhibit service (i.e., cntraindicatins) 4. Determine services r prducts 5. Maintain client recrds (e.g., service histry, client card, health histry) B. Nail Service Tls 1. Identify functin and effects f tls a. Nail equipment (e.g., table, lamp, electric file, pedicure basin) b. Nail implements (e.g., nail clippers, cuticle pusher) c. Nail supplies, prducts, and materials (e.g., cttn, ltin, twels) 2. Fllw practices fr safe use f tls (i.e., equipment, implements, supplies) C. Nail Service Preparatin 1. Perfrm set-up f wrk statin/service area fllwing infectin cntrl prcedures 2. Perfrm sanitatin f client's and technician s hands and/r feet D. Manicure and Pedicure Services 1. Perfrm prcedures safely fr basic manicure and/r pedicure service a. Shape nails b. Cuticle detailing (e.g., cuticle pushing, remval, cnditining) c. Cleanse nails d. Buff nails e. Exfliate (e.g., ft file, scrub, AHA) f. Perfrm basic massage 1. Identify mechanics f massage mvements a. Effleurage b. Petrissage c. Frictin d. Taptement 2 Recgnize effects f massage types a. Effleurage b. Petrissage c. Frictin d. Taptement 2. Recgnize purpse and prcedures fr add-n services a. Paraffin b. Ht il/ltin c. Masks (e.g., detx, misture) d. Sak-ff gels Cpyright Natinal-Interstate Cuncil f State Bards f Csmetlgy, Inc. Nail Technlgy Thery Examinatin CIB 2

3 E. Perfrm Applicatin, Maintenance, and Remval Prcedures fr Nail Enhancement Services 1. Nail tip 2. Acrylics 3. Light-cured gels F. Perfrm Pst-service Prcedures Fllwing Infectin Cntrl Guidelines NAIL TECHNOLOGY SAMPLE QUESTIONS The fllwing sample questins are similar t thse n the NIC Nail Technlgy Thery Examinatin. Each questin is fllwed by fur answer ptins. Only ne ptin is crrect. Crrect answers (keys) are listed fllwing the sample questins. 1. Pumice stne is used in pedicuring as a. an abrasive. b. a bleach. c. a lubricant. d. an astringent. 2. What is the FIRST step in perfrming a manicure? a. Shape the nails b. Sften the cuticles c. Clean under free edge d. Remve ld plish 3. Where shuld all manicuring csmetic supplies be kept when nt being used? a. On a clean shelf b. On the manicuring table c. In a clean manicuring kit d. In clean, clsed cntainers 4. Which ne f the fllwing is a cnditin in which the cuticle splits arund the nail? a. Hangnails b. Pterygium c. Onychphagy d. Onychrrhexis 5. Nerves and bld vessels are fund in the nail a. bed. b. wall. c. plate. d. grves. 6. An antiseptic is used in manicuring t a. bleach the nails. b. treat minr cuts. c. smth crrugated nails. d. give the nails a high sheen. Cpyright Natinal-Interstate Cuncil f State Bards f Csmetlgy, Inc. Nail Technlgy Thery Examinatin CIB 3

4 7. After each use, manicuring implements shuld be a. wiped with a twel. b. wiped with a tissue. c. cleansed and disinfected. d. placed in dry strage. 8. Fr which ne f the fllwing are il manicures recmmended? a. Leucnychia b. Split nails c. Brittle nails d. Preventin f infectin 9. What is the actively grwing part f the nail? a. Lunula b. Matrix c. Mantle d. Free edge 10. What shuld be applied t a split in the nail befre wrapping it? a. Tp cat b. Base cat c. Adhesive glue d. Nail hardener Answers 1. a 4. a 7. c 10. c 2. d 5. a 8. c 3. d 6. b 9. b NAIL TECHNOLOGY REFERENCES PRIMARY REFERENCES Saln Fundamentals Nails A Resurce fr Yur Skin Care Career 2007, 10 th printing, 1st Editin, June 2013 Pivt Pint Internatinal, Inc. Wrld Headquarters 1560 Sherman Avenue, Suite 700 Evanstn, IL Milady s Standard Nail Technlgy 2011, 6th Editin Alisha Rimand Bter, Catherine M. Frangie, Jim McCnnell, et al Milady 5 Maxwell Drive Cliftn Park NY Cpyright Natinal-Interstate Cuncil f State Bards f Csmetlgy, Inc. Nail Technlgy Thery Examinatin CIB 4

5 Nail Technician Editin Authr: Randy Rick CLiC INTERNATIONAL 396 Pttsville/Saint Clair Highway Pttsville PA NIC Infectin Cntrl and Safety Standards Adpted 1998: Revised Octber 2002, Revised August 2014 Natinal-Interstate Cuncil f State Bards f Csmetlgy SUPPORTING REFERENCES Saln Fundamentals Nails A Resurce fr Yur Skin Care Career 2007, 7th printing, 1st Editin, Octber 2011 Pivt Pint Internatinal, Inc. Wrld Headquarters 1560 Sherman Avenue, Suite 700 Evanstn, IL Milady s Standard Nail Technlgy 2007, 5th Editin, Revised Editin Catherine M. Frangie, Duglas Schn, Sue Ellen Schultes plus 11 thers Thmpsn Delmar Learning Milady 5 Maxwell Drive Cliftn Park NY Nail Technician st Editin Authr: Randy Rick CLiC INTERNATIONAL 396 Pttsville/Saint Clair Highway Pttsville PA Cpyright Natinal-Interstate Cuncil f State Bards f Csmetlgy, Inc. Nail Technlgy Thery Examinatin CIB 5