Využitie marketingu v malých a stredných podnikoch na Slovensku

Size: px
Start display at page:

Download "Využitie marketingu v malých a stredných podnikoch na Slovensku"

Transcription

1 Využitie marketingu v malých a stredných podnikoch na Slovensku

2 Využitie marketingu v malých a stredných podnikoch na Slovensku 2 / 28 O dokumente Práca je zameraná na analýzu súčasného stavu marketingovej politiky malých a stredných podnikov (MSP) na Slovensku. Prínos tejto práce pre ďalší rozvoj teórie spočíva najmä v rozšírení poznatkov o využívaní marketingovej politiky v prostredí MSP. Táto informačná báza ďalej slúži ako základ pri navrhovaní možných trendov, ktoré môžu posilniť konkurencieschopnosť a dlhodobú perspektívu uvedeného typu podnikov na Slovensku. O autorovi Ing. Ivana Luliaková, interná doktorandka - Ekonomická Univerzita v Bratislave, Obchodná fakulta, Katedra marketingu Autorské práva Tento dokument je vlastníctvom občianskeho združenia Alternatíva Komunikácia Občania v celom rozsahu. Akýkoľvek spôsob reprodukcie a šírenia je možný len na základe písomného súhlasu. Pod spôsobom reprodukcie sa myslí elektronický, tlačený alebo iný spôsob šírenia originálu alebo upravenej alebo doplnenej verzie dokumentu vrátane cudzojazyčných verzií. Toto dielo vzniklo ako súčasť projektu financovaného Európskou úniou v rámci Európskeho sociálneho fondu. Myšlienky zachytené v tomto dokumente sú výsledkom práce jeho autora/autorov. Zverejnené názory nemusia odzrkadľovať názor občianskeho združenia Alternatíva Komunikácia Občania ani partnerov projektu, inštitúcií zabezpečujúcich mechanizmus riadenia a kontroly ESF a inštitúcií Európskej únie. "Európsky sociálny fond pomáha rozvíjať zamestnanosť podporovaním zamestnateľnosti, obchodného ducha, rovnakých príležitostí a investovaním do ľudských zdrojov".

3 Využitie marketingu v malých a stredných podnikoch na Slovensku 3 / 28 Obsah 1. ÚVOD MALÉ A STREDNÉ PODNIKY (MSP) CHÁPANIE MARKETINGU V ODBORNEJ LITERATÚRE VÝMENNÝ MARKETINGOVÝ PRÍSTUP VZŤAHOVÝ MARKETING INDUKTÍVNY MARKETING MARKETING V MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKOCH MARKETINGOVÁ POLITIKA V TEÓRIÍ MARKETINGU MSP MARKETINGOVÁ POLITIKA Marketingový Mix malých a stredných podnikov Rozdiely medzi malými podnikmi a veľkými spoločnosťami Podnikanie a marketingové praktiky v malých a stredných podnikoch VÝSLEDKY ŠTÚDIE A DISKUSIA VNÍMANIE MARKETINGU U MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKOV POSTAVENIE MARKETINGU V MSP MARKETINGOVÉ RIADENIE V MSP VYUŽÍVANIE REKLAMY V MSP VÝHODY A NEVÝHODY MSP OPROTI VEĽKÝM PODNIKOM SWOT ANALÝZA MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKOV V SR Silné stránky Slabé stránky Hrozby Príležitosti ROZDIELY V MARKETINGOVÝCH AKTIVITÁCH ÚSPEŠNÝCH A NEÚSPEŠNÝCH MSP MARKETINGOVÉ ROZHODOVANIE V MSP NAJČASTEJŠIE MARKETINGOVÉ CHYBY MSP Absencia jasne definovaného USP (Unique selling proposition) Predávanie vlastností produktov a nie úžitku z nich Nevyužívanie headlines v printových médiách Nedostatočné testovanie účinku marketingových aktivít Zákazník nemá nakupovanie jednoduché Nedostatok marketingového výskumu Absencia CRM Riziko spotrebiteľa Spoločnosť nevzdeláva svojich zákazníkov Nedostatočné hodnotenie efektívnosti reklamy ZÁVER...27

4 1. Úvod Počas uplynulých desaťročí sa konkurenčná situácia na trhoch veľmi zmenila. Stále viac a viac krajín aktívne pôsobí v globálnom konkurenčnom prostredí. Neustále pribúdajú nové technológie, nové produkty, nové trhy a nové manažérske koncepty, a tým sa podstatne menia konkurenčné schopnosti malých podnikov. V priebehu posledných dvadsiatich rokov došlo k druhej priemyselnej revolúcií. Medzinárodné socio - politické premeny, známe ako globalizácia, majú za následok zrod veľkého počtu nadnárodných koncernov, ktoré hrajú veľmi dôležitú sociálnu úlohu v spoločnosti. Majú vplyv na pracovný trh, distribúciu dôchodkov a stanovovanie pracovných štandardov. Silnejúca medzinárodná konkurencia má tvrdý dopad na znižovanie cien, z čoho vyplýva tlak na redukovanie nákladov výroby, zahrňujúci aj cenu práce, a na zvýšenie flexibility v produkčných systémoch. Malým podnikom patrí v ekonomike dôležitá úloha, či už vo vytváraní nových pracovných miest, budovaní hospodárskeho rastu a bohatstva. V súčasnosti sa do malých priemyselných podnikov vkladajú veľké nádeje, pretože sú pokladané za hnací mechanizmus rovnomerného a dlhodobo udržateľného rozvoja krajiny. Túto pozornosť si nezískali snáď ani pre svoj veľký význam pri tvorbe nových pracovných pozícií či pri vytváraní HDP, ale práve preto, že v minulosti poli podceňované a nevenovala sa im skoro žiadna pozornosť zo strany štátu. Prístupy k malému podnikaniu sa menia z časového hľadiska z dekády na dekádu ale aj z priestorového v závislosti od krajiny. Pred priemyselnou revolúciou boli všetky podniky malé. Ale s nástupom priemyselnej a obchodnej expanzie v takzvaných priemyselných krajinách, sa malé podniky stali strednými a stredné veľkými. Rozhodovanie medzi rastom a zánikom bolo veľmi ťažké vo väčšine krajín. Malé a stredné podniky sú významným článkom v ekonomikách rozvinutých krajín. Sú kľúčovým segmentom pri tvorbe HDP. Na Slovensku produkujú až 58% HDP a zamestnávajú až 60% celkovej pracovnej sily. Tradične sa malé a stredné podniky snažia využívať svoje konkurenčné výhody oproti veľkým korporáciám, ktoré sú prevažne založené na nasledujúcich faktoroch: koncentrácia na určitý región alebo trhový segment, vysoký stupeň špecializácie a flexibilita, ktorá je podmienená neformálnou organizáciou a plochou organizačnou štruktúrou firmy. V súčasnosti však tieto faktory pod vplyvom nových trendov (internacionalizácia trhov, vzrastanie globálnej konkurencie, rozvoj informačných technológií) strácajú na význame a do popredia sa dostávaj nové faktory ako sú inovácie a trhová orientácia. Tieto nové tendencie zapríčiňujú presýtenie trhu produktmi a službami a ovplyvňujú trh k redukcií cien. Malé a stredné podniky čelia výzve zamerať sa na nehmotnú stránku svojej ponuky, čiže spojiť doteraz ponúkané produkty s dodatočnými službami, aby dosiahli vyššiu konkurenčnú výhodu.

5 2. Malé a stredné podniky (MSP) Malé a stredné podniky (MSP) sú hnacím motorom európskej ekonomiky. Výrazne prispievajú k vytváraniu pracovných miest, podporujú podnikavosť a inovatívnosť v európskej únií a preto zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní konkurenčného prostredia a zamestnanosti. Günter Verheugen Člen Európskej Komisie, zodpovedný za Podnikanie a Priemysel Európska komisia 1.januára 2005 schválila novú európsku definíciu MSP, ktorá má zlepšiť podnikateľské prostredie v EÚ. Malé a stredné podniky hrajú v európskej ekonomike kľúčovú úlohu. Sú nesporným zdrojom voľných pracovných miest, inšpirujú podnikateľského ducha a víziu a tak sú mimoriadne priaznivými stimulátormi konkurencie a zamestnanosti v Európe. V rozšírenej Európskej únii existuje približne 23 miliónov malých a stredných podnikateľov, ktorí poskytujú 75 miliónov pracovných miest a tak predstavujú 99% všetkých európskych podnikov. Podobná situácia je aj na Slovensku, kde cca. 99% tvoria MSP, pričom takmer 81% podnikateľských subjektov má do 10 zamestnancov. Ich schopnosť vytvárať, rozvíjať, aplikovať, či adaptovať nové technológie je unikátna. Funkcia malých a stredných podnikov je nepopierateľná hlavne pri udržiavaní existujúcich pracovných miest a tvorbe nových pracovných príležitostí. Variabilným nasadením príslušníkov rodiny, alebo zamestnancov malej firmy sú predovšetkým malé podniky schopné lepšie sa vyrovnať s výkyvmi v dopyte. Vysoký podiel kvalifikovaných odborníkov a menej formálne, priamejšie pracovné vzťahy, umožňujú vyššiu rezistenciu malých a stredných podnikov voči zmenám na trhu. Podľa novej definície je podnikom každý subjekt, ktorý vykonáva ekonomickú činnosť bez ohľadu na jeho legálnu formu, t.j. živnostník, spoločnosť s ručením obmedzeným, akciová spoločnosť, atď. Kritéria na rozdelenie podnikov podľa veľkosti sú nasledovné: Počet zamestnancov Ročný obrat Ročná súvaha Kategória Počet podniku zamestnancov Ročný obrat / Ročná súvaha Veľký > 250 > 50 miliónov EUR > 43 miliónov EUR Stredne veľký < 250 <= 50 miliónov EUR <= 43 miliónov EUR Malý < 50 <= 10 miliónov EUR <=10 miliónov EUR Tabuľka 1: Členenie MSP podľa Európskej komisie 2005 Na Slovensku sú MSP kľúčovým segmentom pri tvorbe HDP. Produkujú až 58% HDP a zamestnávajú až 60% celkovej pracovnej sily. Z týchto dvoch základných údajov by sa dala usudzovať nižšia produktivita práce malých a stredných podnikov oproti veľkým korporáciám, keďže 60% celkovej pracovnej sily vyprodukuje iba 58% HDP, avšak táto problematika je omnoho komplexnejšia.

6 Je zrejmé, že vo všeobecnosti je trh, ktorý obsluhujú malé a stredné podniky lokálny a malý a môže byť obmedzený iba na určitý priestor. Na tomto obmedzenom priestore je zväčša tvrdý konkurenčný boj, ktorý núti tieto podniky k znižovaniu nákladov a k zvyšovaniu vlastnej efektívnosti. Malé a stredné podniky sú často vystavené enormne veľkému tlaku vonkajšieho prostredia. Nie je to nedostatok podnikavosti, talentu či nápadov s čím sa malé a stredné podniky často potykajú, zastrašuje ich práve úloha marketingu pri presadení ich firmy, produktov a služieb na stále viacej konkurenčnom trhu.

7 3. Chápanie marketingu v odbornej literatúre Charakterizovať špecifiká prístupu k marketingu MSP je možné až následne po tom ako bude objasnená marketingová koncepcia ako taká. Od svojich počiatkov prešiel marketing mnohými fázami a bol vnímaný rôzne jednotlivými akademikmi. Prvá definícia marketingu bola vyslovená v roku 1935 národnou asociáciou marketingových učiteľov, podľa ktorej marketing pozostával z výkonu obchodných aktivít, ktoré riadili tok tovarov a služieb od producentov k spotrebiteľom (Keefe 2004). Marketingový koncept sa rozvinul cez tri hlavné prístupy - výmenný, vzťahový a induktívny. Aj keď v praxi stále spolunažívajú a firmy ich môžu navzájom dopĺňať a kombinovať, sú založené na rôznych predpokladoch a princípoch, ako poziciovanie marketingu na rôznych úrovniach v organizačnej štruktúre firmy, stratégia a orientácia firmy. Tieto prístupy možno bližšie definovať nasledovne: 3.1. Výmenný marketingový prístup Z chronologické pohľadu bol výmenný marketingový prístup prvý prístup, ktorý bol publikovaný a podrobnejšie spracovaný v odbornej literatúre. Pomenovanie toho prístupu, je odôvodnené z jeho teoretického zamerania a koncept výmeny, ktorý bol implementovaný cez tzv. vzor marketingového mixu, vyvinutý profesorom McCarthym (1960) a odolávajúci sa na mix štyroch elementov 4P: produkt, cena, komunikácia a distribúcia (product, price, promotion a place). Aj keď paradigma marketingového mixu stále dominuje existujúcej AMA (American Marketing Association) definície marketingového konceptu, podľa ktorého je marketing proces plánovania a vykonávania tvorby cien, komunikácie a distribúcie nápadov, tovarov a služieb za účelom vytvorenia výmeny a uspokojovania individuálnych a organizačných cieľov ( Keffe 2004), v posledných desaťročiach sa podrobila mnohým kritikám. Z dôvodu teoretických obmedzení bol v osemdesiatych rokoch navrhnutý nový koncept vzťahového marketingu, aj keď paradigma marketingového mixu stále ostáva v praxi a vzdelávaní vďaka pedagogickému zjednodušeniu Vzťahový marketing Vo svetle predchádzajúcej kritiky výmenného marketingu bol v akademických kruhoch v osemdesiatych rokoch navrhnutý vzťahový marketing. Hlavnou kritikou výmenného marketingu tu bola jeho krátkodobá orientácia a jej funkčná perspektíva a zameranie sa na predajcu a výrobcu namiesto na konečného spotrebiteľa. Taktiež skončila masová produkcia a kombinácia týchto faktorov vytvárala dobrú pôdu na vznik nového prístupu k marketingu. Vzťahový marketing bol pôvodne rozvinutý v tzv. švédskej marketingovej škole a zameriaval sa na koncept vzťahov medzi organizáciou a jej externým (napr. spotrebitelia, dodávatelia, distribútori a konkurenti) ako aj interným prostredím (manažéri a zamestnanci) (Berry 1983; Grönroos 1994). Podľa tohto prístupu by mal byť marketing premiestnený do strategickej úrovne namiesto do funkčnej a všetci členovia externého prostredia na každej úrovni by mali byť považovaný za spotrebiteľov (v širšom chápaní) a preto zahrnutí v aktivitách vzťahového marketingu spoločnosti. Za účelom implementovania tohto prístupu, Gummesson (1994) navrhol tridsať kľúčových vzťahov tzv. 30R model, podľa ktorého by mal byť vzťahový marketing úspešne dosiahnuteľný.

8 Implementácia tohto prístupu, podľa ktorého by sa mali marketingové stratégie rozšíriť na všetky organizačné funkcie, naznačuje niektoré slabosti. V skutočnosti táto aplikácia navrhuje, aby si všetci členovia organizácie osvojili vzťahový marketing k ich externému a internému prostrediu. Toto znamená, že všetci členovia organizácie by mali zlepšiť vzťah založený na marketingových aktivitách. Táto dvojitá úloha všetkých členov organizácie je veľmi ťažko realizovateľná hlavne v malých a stredných podnikoch predovšetkým z dôvodu potreby značných zdrojov v podobe peňazí a času (Blois 1996). Druhým dôvodom je pretrvávajúca hierarchická štruktúra organizácie v mnohých krajinách, kde sú zamestnanci všetkých úrovní neochotní spolupracovať so zamestnávateľmi za hranice ich povinností. Tretím dôvodom je fakt, že v mnohých firmách sú zamestnanci zoskupený v odboroch a ich spolupráca na budovaní, udržiavaní a zlepšovaní firemných vzťahov môže byť upravovaná a potláčaná požiadavkami odborov. Podobne ako keď sú zamestnanci prelietaví a často menia zamestnanie, ich tréning a vývoj sa môže javiť ako veľmi nákladný, nerentabilný a nepotrebný (Coviello and Brodie 1998). Z dôvodu týchto skutočností, v praxi sa vzťahový marketing nikdy neuplatnil celoplošne, ale bol používaný selektívne v závislosti na viacerých faktoroch Induktívny marketing V poslednom desaťročí, trhy sa stali viac a viac štrukturálne turbulentné (Kathandaraman and Wilson 2001) a centralizovane zosieťované (Möller and Halinen 1999), z dôvodu viacerých fenoménov (napr. globalizácia konkurencie, internet a iné ekonomické prepojenia, zvyšujúca sa vzájomná závislosť a prepojenie trhov, technologická komplexnosť a inovácie), ktoré môžu byť považované ako hnacia sila zmeny trhu. Z týchto dôvodov bola nevyhnutná zmena vnímania marketingového konceptu, aby bolo možné čeliť novým marketingovým výzvam, ktoré vychádzajú z novej situácie. Zo základov tzv. postmodernistickej filozofie (O Shaughnessy) boli publikované nové marketingové modely. Aj keď majú modely rôzne názvy a nástroje, sú založené na rovnakých predpokladoch ako: zvýšená spotreba symbolov namiesto produktov; fragmentácia potrieb spotrebiteľov; potreba upravovať ponuky firiem podľa požiadavky zákazníka a vytvoriť nové spotrebné príležitosti. Pre všetky tieto modely sa zdá, že zdieľajú induktívnu povahu takých procesov (Guido 2005), tak že marketing je využívaný na ovplyvňovanie spotrebiteľov a všetkých iných subjektov externého marketingového prostredia (ako dodávatelia, distribútori a konkurenti) na spoluprácu pri ziskovosti firmy. Marketingový pracovník by mal ovplyvňovať očakávania a potreby konečných spotrebiteľov ako aj ostatné subjekty, aby ich donútil si osvojiť ciele firmy a aby sa stali dostatočne náchylní akceptovať jeho ponuky (napr. donútiť konečných spotrebiteľov kúpiť si produkt). Tento induktívny marketingový prístup je často realizovaný cez integrovaný a konkurenčný marketingový model, podľa ktorého subjekt má byť presvedčený k spolupráci s firmou, na základe aktívneho začlenenia do procesu manažmentu. Na to aby tento model fungoval musí byť marketingový orgán umiestnený nie vo funkčnej úrovni ako je tomu pri výmennom marketingovom koncepte ani v strategickej úrovni (vzťahový marketing) ale v úrovni kde bude pokrývať celkovú orientáciu firmy. Každá firma alebo sieť firiem, ktorá pôsobí na štrukturálne nestabilnom a turbulentnom trhu, si môže získať a udržať konkurenčnú výhodu iba uškodením svojim konkurentom (Kathandaraman and Wilson 2001).

9 4. Marketing v malých a stredných podnikoch Predošlé vymedzenie marketingu podľa jednotlivých troch konceptoch - výmenný, vzťahový, and induktívny je možné aplikovať aj na teóriu marketingu MSP. Malé podniky najčastejšie využívajú vzťahový marketing pretože je prirodzený ich povahe a veľkosti. Výmenný koncept marketingu býva využívaný v podnikoch, ktoré nepôsobia vo veľmi konkurenčnom prostredí alebo majú stálych odberateľov, resp. zákazníkov. Induktívny marketingový koncept je veľmi náročný na marketingové schopnosť manažéra a preto je v malých a stredných podnikoch uplatňovaný iba zriedkavo. Výskum týkajúci sa MSP a ich marketingových aktivít je doposiaľ značne limitovaný iba na objasňovanie určitých štandardov správania sa, ktoré boli pozorované u MSP a ktoré možno považovať za pre ne špecifické. Taktiež už boli rozpracované viaceré štúdie (Barber, 1989; O'Brien, 1998; Freel, 2000) zaoberajúce sa faktormi alebo bariérami, ktoré ovplyvňujú schopnosť malý a stredných podnikov uplatňovať marketingové koncepty, ktoré boli vyvinuté pre veľké spoločnosti. Mnohí ekonómovia si taktiež kládli otázku do akej miery je marketing významný pre malé podniky, či ho malé podniky nevyhnutne potrebujú na to aby prežili a rástli. Odborná štúdia publikovaná profesorkou Hogarth-Scott, S. (1996), ktorá sa zameriava na marketing v malých firmách, poukazuje na fakt, že vlastníci resp. manažéri malých firiem sú vo väčšine prípadov všeobecne zameraný a nie sú marketingový experti a komplexné marketingové teórie by neboli prospešné na lepšie pochopenie ich trhu a na tvorbu stratégií. Napriek tomu však štúdia potvrdila, že marketing je do určitej miery využívaný aj v malých firmách. Vo väčšine prípadov bola konkurenčná výhoda firiem postavená na kvalite a službách, pričom konkurovanie cenou bolo príznačné pre vysoko konkurenčné trhy v malou diferenciáciou produktov a nízkymi nákladmi vstupu. Diferenciácia produktu alebo hľadanie trhovej medzery je ďalším zdrojom konkurenčnej výhody. Štúdia v závere obhajuje názor, že marketing prispieva pozitívne k úspechu firmy a jej schopnosti strategicky myslieť do budúcnosti. Marketing v praxi malých a stredných firiem je zjavne závislý na osobných vzťahoch a je často ovplyvnený zvyklosťami a mentalitou manažéra - vlastníka. Z tohto dôvodu ako uvádza vo svojej práci Gilmore (2001) možno marketing v MSP charakterizovať ako hazardný, neformálny, uvoľnený, neštruktúrovaný, spontánny a reaktívny. Gilmore poukazuje na fakt, že vďaka osobným kontaktom manažéra je komunikácia medzi jednotlivými MSP veľmi dobre rozvinutá. Často dokonca dochádza takto k vzájomnému podporovaniu sa konkurenčných podnikov s cieľom dosiahnuť silnejšiu pozíciu voči veľkým konkurentom. Podobne vytváranie vzťahov zo zákazníkmi si vyžaduje vytváranie dobrých vzťahov so zamestnancami firmy. Ďalšie vedecké štúdie zamerané na oblasť marketingu malých a stredných podnikov (Denison and McDonald, 1995) poukazujú, že podniky, ktoré sú marketingovo orientované, alebo majú kompetentných marketingových pracovníkov, sú omnoho úspešnejšie o oblastiach ako je návratnosť investícií a udržiavanie a zvyšovanie trhového podielu. Taktiež boli spozorované korelácie medzi aktívnym využívaním marketingu v MSP a výškou zisku v jednotlivých odvetviach hospodárstva.

10 5. Marketingová politika v teórií marketingu MSP V dnešnom tvrdom konkurenčnom prostredí je veľmi ťažké úspešne presadiť firmám svoje produkty či služby na trhu. O to ťažšia je táto úloha pre malé a stredné podniky (MSP), ktoré nedisponujú takými rozsiahlymi finančnými prostriedkami na marketingové aktivity ako veľké spoločnosti. Z tohto dôvodu je problematiky marketingovej politiky malých a stredných podnikov kľúčovou pri zachovaní zdravého konkurenčného prostredia na trhu Marketingová politika Marketingová politika spoločnosti je neoddeliteľnou súčasťou jej strategického business plánu a predstavuje v základe proces, pri ktorom je schopnosť spoločnosti poskytovať služby alebo produkty vyvážená očakávaným dopytom po jej službách od súčasných a budúcich klientov. Tento mechanizmus zabezpečuje aby si firmy udržali rast a ziskovosť. V dobe, kedy takmer vo všetkých sektoroch vládne silná konkurencia, si žiadna firma nemôže dovoliť existovať bez dobrého marketingu. Marketingové problémy sú pomerne zložité a ich riešenia nie sú najjednoduchšie. I keď nové objavy a účinné nástroje matematických analýz vyústili do dramatických zmien v rámci rozhodovacích procesov v podnikoch, ich prínosy k vyriešeniu marketingových problémov boli doteraz vždy relatívne skromné a vždy charakterizované viac prísľubmi ako priamymi výsledkami v najdôležitejších otázkach týkajúcich sa marketingovej politiky. Nové marketingové koncepty prispievajú k pochopeniu tohto problému a napĺňajú podniky očakávaniami. Ale vo viacerých oblastiach marketingovej politiky problémy pretrvávajú a ich systematické riešenia sú stále otázkou budúcnosti. Vlastne by sa dalo povedať, že stále ešte nerozumieme dôvodom úspechu niektorých podnikov a o to menej ich neúspechu Marketingový Mix malých a stredných podnikov V marketingovej stratégií každej firmy sa nachádzajú 4 hlavné oblasti rozhodovania: - produkty a služby - cena - distribúcia - komunikácia Marketingový mix sa využíva na opísanie toho ako manažéri kombinujú tieto štyri politiky do celkovej marketingovej stratégie. Produkty a služby - Efektívna produktová politika pre malé a stredné podniky by mala byť zameraná na úzku produktovú líniu, vyvíjajúca vysoko špecializovaný produkt alebo službu alebo poskytujúca balík (produktov a služieb) s nezvyčajne vysokým podielom služieb. Cena Určenie cenových hladín a cenovej politiky (vrátane úverovej politiky) je jedným zo základných faktorov ovplyvňujúcich celkový príjem. Vo všeobecnosti vyššie ceny znamenajú menší objem predaja a naopak, i keď, často krát môžu malé firmy uplatňovať vyššie ceny vďaka ich individuálnym službám, ktoré vedia ponúknuť. Distribúcia - Producenti alebo veľkoobchodníci sa musia rozhodnúť ako budú svoje produkty distribuovať. Pre malé podniky je zväčša najvýhodnejším spôsobom vyžívať služby zabehnutého

11 distribútora alebo produkčného agenta. Malé podniky musia pri výbere umiestnenia zvážiť dva hlavné faktory, tok nákladov a návštevnosť. Nízko nákladové lokality majú nízku návštevnosť, čo pre ne znamená zvýšené náklady na reklamu. Komunikácia Táto marketingová politika zahrňuje reklamu, osobný predaj, podporu predaja a public relation. Kvalitný osobný predaj je vo všeobecnosti pre malé firmy nutnosťou, vzhľadom na ich obmedzenú schopnosť širokej reklamy. Taktiež direct marketing je efektívnym, nízko nákladovým prostriedkom reklamy, dostupným pre malé a stredné podniky Rozdiely medzi malými podnikmi a veľkými spoločnosťami Rozhodovací proces vo veľkých organizáciách má tendenciu byť vytváraný vo vysoko štruktúrovanom a riadenom rámci s jasnou hierarchiou. Navyše, býva založený na dôkladných teoretických poznatkoch, využívajúc zaužívané analýzy a vyhodnocovacie kritéria. V malých spoločnostiach sú tieto procesy iné a zvyčajne sa riadia a sú ovplyvňované podnikateľmi ako aj majiteľmi. Ich osobnosť a štýl je to, čo formuje povahu týchto rozhodnutí Podnikanie a marketingové praktiky v malých a stredných podnikoch Mnoho malých spoločností má negatívny postoj k marketingu a taktiež majú často pocit, že množstvo marketingových pravidiel platí len pre veľké spoločnosti a nie pre ne. Zamerajúc sa na rozhodovací proces v malých podnikoch, málo z nich dodržiava učebnicový popis racionálneho rozhodovacieho procesu. Všetky organizácie pôsobia na trhu alebo v priemysle, pre ktorý existujú zvyčajne pravidlá, ktorými sa riadia a to hlavne ak sa jedná o malé firmy. Mnoho týchto malých firiem, aj keď sú pozitívne presvedčené o výhodách marketingu, pociťujú v začiatkoch ťažkosti a bariéry. Základné aspekty marketingu malých a stredných podnikoch Princípom akéhokoľvek vývoja trhu je poznanie daného trhu, čo je základom každého rozumného rozhodnutia. V prípade marketingovej politiky malých a stredných podnikov existujú dva základné problémy: siete osobných kontaktov podnikateľov, a marketingové úlohy zahrňujúce internacionalizáciu a schopnosť malých firiem skrátiť jej jednotlivé štádiá. Marketingové stratégie Marketingové stratégie MSP sa zameriavajú na identifikáciu skupín zákazníkov (cieľové trhy), ktoré môžu malé podniky obslúžiť lepšie ako ich konkurenti prispôsobením ich ponuky produktov, cien, distribúcie, komunikácie a služieb danému marketingovému segmentu (tvorba marketingového mixu). Ideálne je ak sa stratégia zameriava na také potreby zákazníkov, ktoré doposiaľ na danom trhu neboli uspokojené, a ktoré reprezentujú primeranú potencionálnu veľkosť a ziskovosť. Dobrá marketingová stratégia berie do úvahy, že malé firmy nemôžu uspokojiť všetkých a musí analyzovať svoj trh a svoje vlastné schopnosti a zamerať sa na cieľový trh, ktorý môže najlepšie uspokojiť. Cielený marketing Majitelia malých firiem majú limitované zdroje na výdavky na marketingové aktivity. Koncentrovanie ich marketingových programov na jeden alebo niekoľko málo kľúčových segmentov tvorí podstatu cieleného marketingu. Hlavné spôsoby segmentácie trhu sú:

12 1. Geografická segmentácia zameraná na uspokojovanie potrieb zákazníkov v určitej geografickej oblasti 2. Zákaznícka segmentácia identifikovanie skupín spotrebiteľov, u ktorých je najväčší predpoklad kúpy tovaru alebo služby a následná komunikácia iba pre tento segment.

13 6. Výsledky štúdie a diskusia Na účely výskumu do akej miery využívajú malé a stredné podniky marketing na slovensku bolo rozposlaných 975 dotazníkov elektronickou formou. Navrátilo sa 137 dotazníkov, čo zodpovedá 14% návratnosti. Pre účely tejto štúdie, je zohľadnené ako kritérium členenia podnikov podľa veľkosti iba počet zamestnancov firmy. Tento ukazovateľ je najjednoduchšie sledovateľný a ročný obrat firmy pôsobí iba ako vedľajší ukazovateľ. Podľa tohto kritéria sa na prieskume zúčastnilo 117 malých podnikov (50 a menej zamestnancov), 12 stredne veľkých podnikov (50 až 25 zamestnancov) a 8 veľkých podnikov (nad 250 zamestnancov). Polovica skúmaných podnikov pôsobí na Slovenskom trhu menej ako 5 rokov a 28% viac ako 10 rokov. Väčšina (57,7%) z dopytovaných podnikov dosahuje ročný obrat nižší ako 5 mil.sk čo odráža skutočnosť, že veľký počet respondentov boli veľmi malé podniky. Podľa odvetvovej charakteristiky, pôsobí najväčšia časť týchto podnikov v maloobchode a veľkoobchode (44%) a v službách (31%). Počet zamestnancov percento počet menej ako % až % 12 viac ako % 8 100% 137 Vek firmy percento počet Veľmi mladá do 1 roka 19% 26 Mladá 1 až 5 rokov 30% 40 Vybudovaná 6 až 10 rokov 23% 31 Zrelá viac ako 10 rokov 28% % 134 Ročný obrat percento počet 0-5 mil. Sk 57.7% mil. Sk 12.4% mil. Sk 10.9% mil. Sk 7.3% mil. Sk 2.2% 3 viac ako miliarda Sk 9.5% % 137 Tabuľka 2: Charakteristika firiem zúčastnených prieskumu podľa členenia Európskej komisie (n=137)

14 Odvetvie percento počet Poľnohospodárstvo, poľovníctvo a lesné hospodárstvo 5.8% 8 Rybolov, chov rýb 0.7% 1 Ťažba nerastných surovín 0.0% 0 Priemyselná výroba 5.1% 7 Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody 2.2% 3 Stavebníctvo 8.8% 12 Veľkoobchod a maloobchod 43.8% 60 Oprava motorových vozidiel, motocyklov a spotrebného tovaru 0.7% 1 Hotely a reštaurácie 1.5% 2 Doprava, skladovanie, pošta a telekomunikácie 6.6% 9 Finančné sprostredkovanie 2.9% 4 Nehnuteľnosti, prenájom a obchodné činnosti 6.6% 9 Verejná správa a obrana; povinné sociálne zabezpečenie 0.0% 0 Školstvo 0.0% 0 Zdravotníctvo a sociálna starostlivosť 2.2% 3 Ostatné spoločenské, sociálne a osobné služby 31.4% 43 Súkromné domácnosti s domácim personálom 0.0% 0 Exteritoriálne organizácie a združenia 0.7% 1 100% 137 Tabuľka 3: Charakteristika firiem zúčastnených prieskumu podľa odvetvia (n=137)

15 6.1. Vnímanie marketingu u malých a stredných podnikov Respondenti zodpovedali dve na seba nadväzujúce otázky. Prvá sa zameriavala na to ako oni sami vnímajú funkcie marketingu a druhá na skutočné funkčné využitie marketingu v ich firmách. Obe otázky poskytovali možnosť viacnásobnej voľby odpovede s identickými alternatívami. Podľa výsledkov štúdie sa vnímané funkcie marketingu u MSP značne odlišujú od skutočne využívaných funkcií v praxi. Pokiaľ až 72% respondentov pokladá zvyšovanie povedomia o značke za dôležitú funkciu marketingu, iba u menej ako 60% marketing túto funkciu aj reálne plní. V praxi to teda znamená, že vnímanie funkcií marketingu u jednotlivých manažérov MSP ešte nevyhnutne neznamená, že tieto funkcie marketingu využívajú vo svojich spoločnostiach. Skoro 70% MSP označilo komunikáciu ako hlavnú funkciu marketingu avšak v praxi ju využíva iba niečo vyše 60%. Funkciu zvyšovania tržieb považuje 62% respondentov za významnú a v rovnakej miere sa aj využíva. Podobne je to aj u funkcie uspokojovania zákazníka, ktorú považuje za významnú a aj ju využíva 58% MSP. Iba polovica respondentov uviedla, že monitorovanie konkurencie by malo byť funkciou marketingu a menej ako tretina spoločností má túto aktivitu zaradenú do úloh marketingu. Analýza nových trhov je funkcia marketingu, ktorá je vnímaná 47,2% respondentov a iba 27,2% respondentov má danú funkciu aj v marketingu vlastnej spoločnosti. Toto môže byť dané faktom, že sa dopytovania zúčastnili iba malé a stredné podniky, ktoré majú svoje pole pôsobnosti geograficky ohraničené. Najmenej vnímaná funkcia marketingu je návrh nových produktov, ktorá bola označená iba 30,9% respondentov a hlavnou marketingovou funkciou je iba v 18,7% podnikoch. Takáto nízka hodnota môže byť spôsobená faktom, že dopytovania za zúčastnili prevažne obchodné podniky, ktorých služby a produkty sú stabilizované a neprejavujú veľkú potrebu inovácie. Čo sú podľa Vás hlavné Čo je hlavnou funkciou funkcie marketingu? marketingu vo Vašej firme? Funkcie Marketingu Počet % Počet % zvyšovanie tržieb 76 62% 77 63% uspokojenie zákazníka 71 58% 71 58% komunikácia 85 69% 75 61% zvyšovanie povedomia o značke 88 72% 72 59% návrhy nových produktov 38 31% 23 19% analýza nových trhov 58 47% 34 28% monitorovanie konkurencie 62 50% 36 29% Spolu % % Tabuľka 4: Funkcie marketingu v MSP (n=123) 6.2. Postavenie marketingu v MSP V porovnaní s ostatnými funkciami ako je napríklad výroba, personalistika, výskum a financie má marketing výrazne dominantnú úlohu iba u 20% malých a stredných podnikov. Prevažná časť Manažérov MSP mu priraďuje rovnakú dôležitosť ako ostatným funkciám. Avšak až 18 % respondentov považuje úlohu marketingu vo firme za veľmi málo významnú. V porovnaní s ostatnými funkciami (výroba, dominantnú 24 20% personalistika, výskum, financie) akú rovnakú ako výroba 10 8% dôležitosť má marketing? rovnakú ako ostatné funkcie 67 54%

16 Tabuľka 5: Hodnotenie dôležitosti marketingu v MSP (n=123) má malú významnosť 22 18% Spolu % Pre bližšiu analýzu významu marketingu pre MSP, je vhodné brať do úvahy aj nasledujúce hodnotenie. Manažéri MSP tu vyjadrovali svoj súhlas alebo nesúhlas s výrokmi ohľadne významu marketingu pre ich firmu. Viac ako 93% respondentov vyjadrilo súhlas s tým, že by marketing mala využívať každá firma. Pričom 60% MSP sa s ním úplne stotožnilo. Na otázku či bez pomoci marketingu nemožno získavať nových klientov odpovedalo 60% MSP kladne, čo podporuje významnosť marketingu, avšak väčšina respondentov s výrokom súhlasila iba čiastočne. Dve tretiny respondentov sa domnievajú, že bez marketingu by ich firmu nikto nepoznal. Necelých 25% MSP by financie na marketing radšej investovalo do výskumu. Na druhej strane, 70% MSP sa však zhoduje s tvrdením, že pre malú firmu je marketing príliš finančne náročný. Avšak iba necelých 10 % manažérov považuje marketing za nepotrebné bremeno. úplne súhlasím súhlasím čiastočne skôr nesúhlasím výrazne nesúhlasím Spolu Každá firma by mala využívať marketing. Pre malú firmu je marketing príliš finančne náročný. Marketing je nepotrebné bremeno. Bez marketingu nemožno získať nových zákazníkov. Financie na marketing je lepšie investovať do výskumu. Bez marketingu by našu firmu nikto nepoznal ,3% 20,8%,8% 13,2%,8% 19,0% ,1% 50,0% 8,3% 47,1% 23,3% 47,1% ,6% 21,7% 31,7% 33,9% 64,2% 26,4% ,0% 7,5% 59,2% 5,8% 11,7% 7,4% ,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Tabuľka 6: Názory na marketing v MSP (n=121) 6.3. Marketingové riadenie v MSP Významnosť marketingu ako takého pre malé a stredné podniky možno hodnotiť na základe nasledujúcich ukazovateľov: existencia funkčného oddelenia marketingu vo firme existencia internej databázy klientov zostavovanie business plánu zostavovanie marketingového plánu zostavovanie rozpočtu na marketingové aktivity Dopytovania sa zúčastnili predstavitelia malých a stredných podnikov, ktorí mali uviesť existenciu funkčného marketingového oddelenia. Tá je samozrejme rozdielna pri malých a pri stredných podnikoch. Iba 23% malých podnikov uviedlo, že v spoločnosti existuje marketingové oddelenie. Také malé percento môže byť pripísané malým počtom pracovníkov, ktorí majú zdvojené funkcie a preto marketingové oddelenie ako také nemá nákladové opodstatnenie. V stredných podnikov už otázka nákladov na marketingové oddelenie nie je taká dôležitá a preto je prekvapujúce, že až 27% stredných podnikov nemá funkčné marketingové oddelenie.

17 Interná databáza klientov je prítomná v 78% malých podnikov a až 91% stredných podnikov. Polovica malých podnikov nemá zostavený business plán, čo je oproti 9% pri stredných podnikov veľmi veľké číslo. Práve dobre spracovaný business plán dokáže pripraviť a predvídať situáciu na trhu a pomôcť tak malému podniku prosperovať. Opodstatnenie business plánu pre stredný podnik je nespochybniteľné. Marketingový plán ma zostavený 22% malých podnikov, čiže takmer rovnaký podiel ako bol uvedený pri otázke existencie marketingového oddelenia. Na druhej strane má len 64% stredných podnikov marketingový plán zostavený a to aj napriek faktu, že 73% stredných firiem má marketingové oddelenie. Marketingovým odborníkom je jasné, že práca marketingového oddelenia ani zďaleka nemôže byť taká efektívna bez marketingového plánu. Rozpočet na marketingové aktivity zostavuje iba 25% malých podnikov, čo môže byť spôsobené menším počtom marketingových aktivít. Na druhej strane 73% stredných podnikov má zostavený rozpočet na marketing, čo je dané vyššími nákladmi na marketingové aktivity. Máte vo firme funkčné oddelenie marketingu? áno nie neviem Koľko zamestnancov má Vaša menej ako 50 firma na Slovensku? 25 23% 83 75% 3 3% 50 až % 3 27% 0 0% Máte internú databázu klientov? áno nie neviem Koľko zamestnancov má Vaša menej ako 50 firma na Slovensku? 87 78% 24 22% 0 0% 50 až % 0 0% 1 9% Máte zostavený Business plán? áno nie neviem Koľko zamestnancov má Vaša menej ako 50 firma na Slovensku? 49 44% 56 51% 6 5% 50 až % 1 9% 3 27% Zostavuje sa vo firme pravidelne marketingový plán? áno nie neviem Koľko zamestnancov má Vaša menej ako 50 firma na Slovensku? 24 22% 82 74% 5 5% 50 až % 2 18% 2 18% Zostavuje Vaša firma rozpočet na marketingové aktivity? áno nie neviem Koľko zamestnancov má Vaša menej ako 50 firma na Slovensku? 28 25% 76 69% 7 6% 50 až % 2 18% 1 9% Tabuľka 7: Podpora marketingu v MSP (n=123)

18 6.4. Využívanie reklamy v MSP Malé a stredné podniky boli dopytované na to aké formy reklamy využívali v minulosti, aké využívajú súčasne a aké plánujú v budúcnosti využívať. Z analýzy výsledkov vyplýva zvýšená tendencia umiestňovania reklamy vo všetkých dopytovaných médiách. Najmenej zastúpená je televízna reklama, ktorú v súčasnosti využíva iba 7% MSP a ktorá bude zriedkavá aj v budúcnosti. Vzhľadom na dopytovanie MSP je pochopiteľné, že náklady do televíznej reklamy by neboli rentabilné a ekonomicky opodstatnené. Na druhej strane je iba 53% respondentov presvedčených, že do televíznej reklamy nebudú investovať v budúcnosti. Rozhlasová reklama má taktiež aktuálne veľmi malé zastúpenie, ale na druhej strane tretina respondentov uviedla, že ohľadom využívania rozhlasovej reklamy v budúcnosti si nie je istá. Stúpajúcu tendenciu vykazuje reklama umiestňovaná do časopisov, kde až dve tretiny respondentov počíta s využívaním tohto typu reklamy. 14% respondentov nepočíta s využívaním reklamy v časopisoch. Využívanie inzerátov ako forma reklamy je stabilne v minulosti, súčasnosti a pravdepodobne aj v budúcnosti využívaná približne 50% respondentov. Vzhľadom na fakt, že dopytované boli malé spoločnosti, inzeráty ako také sú veľmi lacná a regionálne cielená forma reklamy, ktorú nebude možné nahradiť. Bilboardy ako forma reklamy bola pred dvoma rokmi využívaná len 12% respondentov. Na druhej strane 33% firiem ráta s využívaním takejto formy reklamy za dva roky, čo naznačuje zvyšujúcu atraktivitu bilboardov. Reklama na internete vykazuje najvyšší prírastok za posledné dva roky. Plánovaný prírastok v budúcich dvoch rokoch je už len minimálny čo naznačuje, že väčšina spoločností, ktoré túto formu reklamy potrebovali, na internete už reklamu využívajú. Využitie televíznej reklamy vo Vašej firme Využite rozhlasovej reklamy vo Vašej firme Využitie reklamy v časopisoch vo Vašej firme Využitie inzerátov v novinách vo Vašej firme áno nie neviem Spolu pred 2 rokmi 9 8% % 3 3% % v súčasnosti 7 6% % 2 2% % v budúcnosti 12 10% 62 53% 42 36% % pred 2 rokmi 18 16% 93 80% 5 4% % v súčasnosti 13 11% % 3 3% % v budúcnosti 25 22% 53 46% 38 33% % pred 2 rokmi 58 50% 54 47% 4 3% % v súčasnosti 66 57% 47 41% 3 3% % v budúcnosti 77 66% 16 14% 23 20% % pred 2 rokmi 51 44% 61 53% 4 3% % v súčasnosti 57 49% 55 47% 4 3% % v budúcnosti 60 52% 27 23% 29 25% % Využitie bilboardov vo Vašej firme pred 2 rokmi 14 12% 99 85% 3 3% % v súčasnosti 23 20% 90 78% 3 3% % v budúcnosti 38 33% 50 43% 28 24% % Využitie reklamy na internete vo Vašej pred 2 rokmi 66 57% 47 41% 3 3% % firme v súčasnosti 98 85% 16 14% 2 2% % v budúcnosti % 7 6% 8 7% % Tabuľka 8: Využitie jednotlivých foriem reklamy v MSP (n=116)

19 Malé a stredné podniky investujú v priemere 7% svojho obratu na marketingové aktivity. Avšak menej ako 1% investuje štvrtina z nich a menej ako 5% polovica MSP. Koľko percent z obratu investuje N Platné 96 Vaša firma do reklamy? Aritmetický priemer Chýbajúce 33 7,03 Medián 5 Modus 1 Minimum 0 Maximum 50 Percentil Tabuľka 9: Percentuálny podiel obratu investovaný do reklamy v MSP (n=96) Jednoznačne najväčší prírastok tržieb pre malé a stredné podniky spôsobuje podľa tohto prieskumu reklama na internete. Túto informáciu je potrebné brať do úvahy s tým, že väčšina MSP používa reklamu na internete a tá je často jedinou formou reklamy, ktorú spoločnosť má. Druhá najčastejšie využívaná forma reklamy pre MSP je reklama v tlačených médiách, čo taktiež môže byť spôsobené inzerovaním v odborných časopisoch, ktoré sú taktiež finančne nie veľmi nákladné. Reklama na internete jednoznačne vedie pri otázke o efektívnosti reklamy. Vzhľadom na jej finančne nízku nákladovosť, bola reklama na internete označená respondentmi ako najefektívnejšia forma reklamy. MSP využívajú viaceré ďalšie formy komunikácie, ktorých využívanie je veľmi vyrovnané. Medzi najvýznamnejšie patrí komunikácia, podpora predaja, veľtrhy a výstavy a osobný predaj, kde je využívanie týchto foriem komunikácie nad 40%. Ako najmenej využívaná forma komunikácie sa javí event marketing. Tu je potrebné zvážiť pomerne veľkú nákladovosť eventov ako takých a preto je ich využívanie pri MSP pomerne zriedkavé. Ktorý typ reklamy prináša Vašej firme najväčší prírastok tržieb? Počet % televízna reklama 0 0% rozhlasová reklama 1 1% rekama v tlačených médiach 26 25% inzercia v novinách 9 9% vonkajšia reklama (bilboardy) 3 3% reklama na internete 66 63% Spolu % Tabuľka 10: Prínos jednotlivých typov reklamy na zvyšovanie tržieb (n=105) Malé a stredné podniky jednoznačne inklinujú k reklame na internete, 63% týchto podnikov uvádza, že reklama na internete prináša ich podniku najväčší prírastok tržieb. Reklama v tlačených médiách predstavuje pre štvrtinu podnikov najdôležitejší nástroj na zvyšovanie celkového prírastku tržieb. Inzercia v novinách takto hodnotí iba 8,1% respondentov. Na prekvapenie bilboardy sa hodnotilo iba 3% respondentov ako relevantné pri zvyšovaní tržieb, čo je málo vzhľadom na fakt, že tento typ reklamy sa môže realizovať veľmi priamym spôsobom na mieste kde by to presne pre malé a stredné podniky mohli potrebovať. Výsledky tejto otázky možno vyznievajú veľmi exaktne a záver by mal byť jednoznačný. Reklama na internete prináša jednoznačne najväčšie prírastky tržieb pre malé a stredné podniky. Je potrebné sa ale zamyslieť nad príčinou tak jednoznačnej odpovede u viac ako troch pätín respondentov. Na otázku či respondent využíva reklamu na internete odpovedalo až 85% malých a

20 stredných podnikov odpovedalo kladne. Tu je priama príčina zistenej skutočnosti, prečo poskytuje internetová reklama taký významný prírastok tržieb. Jednoducho povedané, ak niektorý typ reklamy v skutočnosti realizujú z dôvodu presvedčenia o jej efektívnosti, je jasné a zrejmé, že je aj subjektívne hodnotená tak, že poskytne aj najväčší prírastok tržieb. Podobne na tom je aj reklama v tlačových médiách. Je druhá najpoužívanejšia forma reklamy malých a stredných podnikov a paralélne k tomu, reklama v tlačových médiách je druhý respondentmi vnímaný typ reklamy, ktorý poskytuje najväčší prírastok tržieb. Na opačnej strane stojí reklama v televízií, ktorú využíva len 6% responentov a zároveň poskytuje druhý najmenší prírastok tržieb. Pri otázke ktorý typ reklamy je v spoločnosti najefektívnejší, odpovedalo 111 respondentov. Až 63,1% respondentok sa vyjadrilo, že najefektívnejší prírastok tržieb poskytuje internetová reklama. Ako druhá najefektívnejšia forma reklamy sa podľa respondentov javí reklama v tlačeným médiách. Menej efektívna bola hodnotená inzercia v novinách. Menej ako 2% respondetov označilo bilboardovú, rozhlasovú a televíznu reklamu ako efektívnu formu reklamy, ktorá by im poskytla najlepší pomer medzi invetovanými prostriedkami a prírastkom tržieb. Počet % Ktorý typ reklamy je vo Vašej firme televízna reklama 0 0% najefektívnejší (prírastok tržieb / rozhlasová reklama 2 2% náklady)? rekama v tlačených médiach 23 22% inzercia v novinách 10 10% vonkajšia reklama (bilboardy) 2 2% reklama na internete 68 65% Spolu % Tabuľka 11: Vnímaná efektívnosť reklamy (prírastok tržieb/náklady) (n=105) Pri predošlých troch otázkach je potrebné ale poznamenať, že veľká väčšina malých a stredných podnikov nemá žiadnym spôsobom vypracovanú kontrolu efektívnosti reklamy. Preto existuje reálny predpoklad, že odpovede na otázky boli názorom respondenta, ktorý sa viac či menej môže približovať skutočnosti.

21 7. Výhody a nevýhody MSP oproti veľkým podnikom Výhody a nevýhody, ktoré majú MSP oproti veľkým podnikom vychádzajú zo špecifických vlastností týchto podnikov. MSP sa neodlišujú od veľkých podnikov iba kvantitatívnymi ukazovateľmi ako je obrat alebo počet zamestnancov. Existujú u nich aj odlišnosti kvalitatívneho charakteru. Malé a stredné podniky by preto nemali byť ani z marketingového hľadiska chápané ako miniatúrny formát veľkej spoločnosti. K silným stránkam MSP patrí napríklad výborná prehľadnosť diania vo firme. Firemná hierarchia je plochá a rozhodovací proces krátky a nekomplikovaný. Toto umožňuje veľmi flexibilné jednanie, a veľmi skoré reakcie na dianie na trhu a taktiež bezproblémový transfer vedomostí a výmenu skúseností vo vnútri firmy. Identifikácia zamestnancov s firmou je vyššia v MSP ako vo veľkých podnikoch a taktiež blízkosť k zákazníkom. K nevýhodám MSP patrí hlavne nemožnosť, resp. výrazne obmedzená možnosť uplatňovať economy of scale, taktiež nedisponujú potrebným kapitálom na realizáciu výskumu a vývoja. K ďalším nevýhodám patrí častá závislosť na niekoľkých veľkých zákazníkoch a nemožnosť vyjednávať na trhu SWOT analýza malých a stredných podnikov v SR SWOT analýza je významným nástrojom hodnotenia trhovej pozície MSP voči veľkým konkurentom. Pomocou tejto analýzy sú v krátkosti a prehľadne zobrazené silné stránky ako aj slabé stránky MSP a na druhej strane príležitosti a hrozby, s ktorými sa stretávajú MSP na trhu Silné stránky Citlivosť na zmeny Malé podniky sú na zmeny v prostredí pre podnikateľov zo všetkých najcitlivejšie. Pružná reakcia na požiadavky zákazníka Zdroj inovácií, inovácie sú nevyhnutnou podmienkou prežitia MSP Tvorba pracovných príležitostí Nižšie administratívne náklady Kvalitné výrobky Kvalifikovaná pracovná sila Tradícia Slabé stránky Nízka koncentrácia a malá možnosť zhromažďovania výroby Malá možnosť objednávať materiál vo veľkom množstve Obmedzené prostriedky na reklamu Zanedbávanie ďalšieho profesijného vzdelávania. Nedostatočný vlastný výskum a vývoj Nedostatočná spolupráca medzi malými a strednými podnikmi Slabý prístup k exportným úverom Nedostatok aktuálnych informácií, hlavne v právnej, ekonomickej a daňovej oblasti, ktoré sú následkom častých legislatívnych zmien Hrozby Izolácia - Izolované malé a stredné podniky sú v konkurencii s veľkými podnikmi veľmi zraniteľné Ekonomická situácia.

22 Domáca konkurencia Zahraničná konkurencia Legislatívne obmedzenia Úrokové miery a ťažký prístup k finančným zdrojom Absencie či nedostatok odborníkov na finančné riadenie Zavedenie Eura v roku Príležitosti Spolupráca malých a stredných podnikov, vytváranie podnikateľských sietí Možnosti požiadať o finanční dotácie pre ďalší rozvoj (nové technológie, zvýšenie exportu, rozvoj výroby, zvýšenie počtu pracovných miest, vzdelávania) Expandovanie na okolité trhy Zmluvné vzťahy so zahraničnými partnermi 7.2. Rozdiely v marketingových aktivitách úspešných a neúspešných MSP Čo robia úspešné malé a stredné podniky lepšie ako ich veľkí konkurenti a taktiež lepšie ako menej úspešné malé a stredné podniky? Existuje mnoho pozorovateľných rozdielov. A prevažne nezávisia tak od použitých marketingových nástrojov a metód, ale a to omnoho viac závisia od ľudí. Úspešné malé a stredné podniky sú osobnejšie. Vedúci podniku a ostatní vedúci pracovníci majú priamy kontakt so zákazníkmi, sú zákazníkom skoro stále k dispozícii aby im zodpovedali ich otázky a pomáhali im a taktiež dôležitým znakom je, že sú osobne zastihnuteľný pre zákazníka. Osobná charizma alebo vyžarovanie vedúceho podniku dokáže výrazne ovplyvniť úspešnosť a stáva sa tak prvkom marketingu. Vyšší zodpovední pracovníci a taktiež vedúci pracovníci a dôkladne vyznajú v technike a technických detailoch, poznajú problémy svojich zákazníkov a taktiež ich riešenia a to dokonca lepšie ako zákazníci sami. Zákazníkmi sú vnímaní ako veľmi kompetentní v odbore, v ktorom podnikajú. Úspešné malé a stredné podniky majú pevné a trvalé vzťahy so svojimi zamestnancami, hlavne v tých kľúčových pozíciách, ktoré sú v kontakte so zákazníkmi. Zákazníci vnímajú ako veľké pozitívum fakt, že môžu aj po dlhšom časovom odstupe znovu jednať s tým istým pracovníkom, ktorý ich už pozná a taktiež pozná ich predošlé problémy. Trvalá spolupráca s tými istými zamestnancami, ako už bolo spomenuté v predošlom bode, vytvára neformálny Know How, osobnú znalosť zákazníkov, ich želaní a prianí. Na základe toho je možné ku zákazníkom pristupovať osobnejšie, podľa predošlých skúseností. Túto úlohu samozrejme riešia aj systém a nástroje CRM (customer relationship managment), avšak pokiaľ osobný prístup k zákazníkom vychádza naozaj z predošlého osobného kontaktu, na zákazníkov to pôsobí omnoho lepšie. Niekedy sú malé a stredné podniky úspešné práve preto, že sú úspešní jednotlivci v rámci firmy. Ak má firma zamestnanca, ktorý je dokonca mediálne známy je to veľkou konkurenčnou výhodou a taktiež nástrojom marketingovej komunikácie. Uvedené faktory úspechu malých a stredných podnikov ďalej pôsobia na formovanie podnikovej kultúry. Na základe tohto možno ďalej formulovať typické znaky úspešných malých a stredných podnikov.

23 Úspešné malé a stredné podniky sú inovatívnejšie ako ich konkurenti. Vyvíjajú sa rýchlo a v orientácií na zákazníka, nie je výnimkou, že často úzko spolupracujú so svojimi kľúčovými zákazníkmi a vyvíjajú sa podľa ich potrieb. Inovácie sú hlavným ťažiskom marketingu dnešnej doby skoro v každom odvetví. Zodpovední zamestnanci v týchto podnikoch sú omnoho efektívnejší. Vedia správne využiť svoje schopnosti a dostupný čas. Svoje úlohy riešia až do konca a tak zabezpečia zákazníkom výrazne kratšie čakanie na odozvu ako vo firmách, kde sa úlohy delia a delegujú a zákazník je zmätený z toho v akom štádiu je jeho objednávka a kto ju má na starosti. Malé a stredné podniky sú skoro vždy flexibilnejšie. Majú prevažne plochú organizačnú štruktúru a rozhodovacie kanály sú preto omnoho kratšie. Úspešné malé a stredné vedia povedať nie. Vedia zavrhnúť prispôsobovanie sa cenám na trhu, pokiaľ sú nezmyselné a nepokrývajú náklady. Taktiež odmietajú dávať nezmyselné rabaty a zrážky z cien. Malé a stredné podniky komunikujú efektívnejšie. Nemajú rozsiahle prostriedky na marketingové kampane a preto svoju komunikáciu zameriavajú cielene a šijú ju priamo na mieru svojich zákazníkov. I napriek spomenutým faktorom úspechu sa u malých a stredných podnikov často stretávame s niekoľkými nedostatkami oproti veľkým podnikom. Malé a stredné podniky sú niekedy príliš flexibilné - zamerajú sa na krátkodobý cieľ, ktorý im prináša určitú výhodu a zabúdajú na dlhodobú strategickú líniu podnikania. Nedostatočne analyzujú situácie a ich možné riešenia. Mnohokrát preto, že nedisponujú dostatočným aparátom a rozhoduje iba jeden človek. Preto často volia prvé najjednoduchšie riešenie, ktoré sa s časovým odstupom nemusí prejaviť ako to správne. Malé a stredné podniky nevytvárajú aliancie. Vedúci pracovníci majú príliš málo času aby neustále rozmýšľali nad vytváraním nových dlhodobých partnerstiev, či už s konkurentmi, dodávateľmi alebo zákazníkmi. Vo veľkých spoločnostiach sa pri rozhodnutiach často uplatňuje motto: Get the big things right, and the rest will take care of itself.. Takéto riadenie očakáva, že pokiaľ bolo z vrchu organizačnej jednotky urobené správne strategické rozhodnutie, jeho taktickú implementáciu zabezpečia dostatočne podriadené orgány. V malých a stredných podnikoch to tak však často nebýva a popri veľkých rozhodnutiach musia tí istí vedúci pracovníci následne rozpracovať aj veľké množstvo detailov, čo vedie k veľkému preťaženiu týchto vedúcich pracovníkov Marketingové rozhodovanie v MSP Na efektívne rozhodovanie v oblasti marketingu sa využívajú systémy na podporu marketingového rozhodovania (SPMR), ktoré sú súčasťou marketingového informačného systému (MIS) firmy. Pokým využívanie SMPR je vo veľkých podnikoch bežnou praxou, v malých a stredných podnikoch je využívaný v omnoho nižšej miere. SPMR pomáha marketingovým manažérom zjednocovať dáta aby dokázali riešiť málo štruktúrované problémy. Tento systém je založený a preberá poznatky z viacerých vedných disciplín ako je manažment, teórie rozhodovania, systémové vedy, informatika a informačné technológie. Využívajú sa na zlepšenie kvality a rýchlosti marketingových rozhodnutí. Malé a niektoré stredné podniky však tento typ informačných systémov nevyužívajú dostatočne alebo si ho v mnohých prípadoch nemôžu dovoliť z finančných dôvodov. Taktiež množstvo informácii je v týchto firmách rozdielne oproti veľkým podnikom, preto využitie informačných systémov sa bude líšiť v jednotlivých odvetviach a firmách. Avšak platí, že i malé a stredné podniky musia zbierať, ukladať a využívať informácie, aby zlepšili svoje rozhodovanie, komunikáciu zo zákazníkmi, dodávateľmi i odberateľmi a aby si udržali svoju konkurenčnú výhodu.

Faktory ovplyvňujúce nákupné rozhodovanie spotrebiteľa pri online nákupe

Faktory ovplyvňujúce nákupné rozhodovanie spotrebiteľa pri online nákupe Faktory ovplyvňujúce nákupné rozhodovanie spotrebiteľa pri online nákupe PhDr. Jaroslava Gburová, PhD. * Prešovská univerzita v Prešove Katedra marketingu a medzinárodného obchodu Konštantínova 16, 080

More information

POUŽÍVANIE REKLAMY V KOMERČNÝCH POISŤOVNIACH NA SLOVENSKU USE OF ADVERTISEMENT IN COMMERCIAL INSURANCE COMPANIES IN SLOVAKIA

POUŽÍVANIE REKLAMY V KOMERČNÝCH POISŤOVNIACH NA SLOVENSKU USE OF ADVERTISEMENT IN COMMERCIAL INSURANCE COMPANIES IN SLOVAKIA POUŽÍVANIE REKLAMY V KOMERČNÝCH POISŤOVNIACH NA SLOVENSKU USE OF ADVERTISEMENT IN COMMERCIAL INSURANCE COMPANIES IN SLOVAKIA Elena Širá Martina Spišiaková ABSTRACT This article is devoted to the use of

More information

MARKETING, REKLAMA VERSUS ETIKA

MARKETING, REKLAMA VERSUS ETIKA 16. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 1. - 2. jún 2011 MARKETING, REKLAMA VERSUS ETIKA Mária Marinicová

More information

VZŤAH VEREJNOSTI K SÚČASNEJ PODOBE REKLAMY

VZŤAH VEREJNOSTI K SÚČASNEJ PODOBE REKLAMY VZŤAH VEREJNOSTI K SÚČASNEJ PODOBE REKLAMY (televízna reklama nepriateľ číslo jedna) Prof. PhDr. Pavel Horňák, CSc., Abstract: Tvár súčasnej reklamy sa za posledné štvrťstoročie výrazne zmenila. Zmenil

More information

Vplyv celebritného marketingu na zákazníkov mobilných operátorov pôsobiacich na slovenskom trhu

Vplyv celebritného marketingu na zákazníkov mobilných operátorov pôsobiacich na slovenskom trhu Vplyv celebritného marketingu na zákazníkov mobilných operátorov pôsobiacich na slovenskom trhu Ing. Ľudovít Nastišin, PhD. Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta manažmentu Katedra marketingu a medzinárodného

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA CHEMICKEJ A POTRAVINÁRSKEJ TECHNOLÓGIE REKLAMA AKO EFEKTÍVNY NÁSTROJ KOMUNIKÁCIE

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA CHEMICKEJ A POTRAVINÁRSKEJ TECHNOLÓGIE REKLAMA AKO EFEKTÍVNY NÁSTROJ KOMUNIKÁCIE SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA CHEMICKEJ A POTRAVINÁRSKEJ TECHNOLÓGIE REKLAMA AKO EFEKTÍVNY NÁSTROJ KOMUNIKÁCIE BAKALÁRSKA PRÁCA FCHPT 5415-40697 2010 Darina Fülöpová SLOVENSKÁ TECHNICKÁ

More information

Marketingová komunikácia v oblasti škôl

Marketingová komunikácia v oblasti škôl Marketingová komunikácia v oblasti škôl Daniel Markuš, Jana Markušová Abstract The contribution is focused on marketing communications in schools. This is a presentation of the school to attract students

More information

Plánovanie a vyhodnocovanie reklamných kampaní v komerčnej banke

Plánovanie a vyhodnocovanie reklamných kampaní v komerčnej banke Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Plánovanie a vyhodnocovanie reklamných kampaní v komerčnej banke Bakalárska práca Marianna Bodnárová 04/ 2013 Bankovní institut

More information

Nové trendy v marketingu a jejich aplikace ve vybrané společnosti. Martina Radenová

Nové trendy v marketingu a jejich aplikace ve vybrané společnosti. Martina Radenová Nové trendy v marketingu a jejich aplikace ve vybrané společnosti Martina Radenová Bakalářská práce 2012 Prohlašuji, že beru na vědomí, že odevzdáním bakalářské práce souhlasím se zveřejněním své práce

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE MARKETING PODNIKU ZAMERANÝ NA RAST PODIELU NA TRHU Maroš Harčarik

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE MARKETING PODNIKU ZAMERANÝ NA RAST PODIELU NA TRHU Maroš Harčarik VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE MARKETING PODNIKU ZAMERANÝ NA RAST PODIELU NA TRHU 2010 Maroš Harčarik VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE Marketing podniku zameraný na rast podielu na trhu Bakalárska

More information

Marketing športu. Ľubica Mieresová

Marketing športu. Ľubica Mieresová Marketing športu Ľubica Mieresová Bakalářská práce 2009 ABSTRAKT Bakalárska práca si kladie za cieľ preskúmať a analyzovať marketingovú komunikáciu športového klubu na úrovni komunikácie so sponzorom,

More information

Analýza systémov kontextovej reklamy PPC

Analýza systémov kontextovej reklamy PPC Analýza systémov kontextovej reklamy PPC Igor Fedorko* Prešovská univerzita v Prešove Katedra marketingu a medzinárodného obchodu Konštantínová 16, 080 01 Prešov, Slovakia igor.fedorko@unipo.sk * corresponding

More information

Identifikovanie faktorov vnímania reklamy a faktorov vnímania manipulácie

Identifikovanie faktorov vnímania reklamy a faktorov vnímania manipulácie Identifikovanie faktorov vnímania reklamy a faktorov vnímania manipulácie Miroslav Frankovský, Katedra manažérskej psychológie, Fakulta manažmentu, Prešovská univerzita v Prešove, miroslav.frankovsky@unipo.sk

More information

Product placement v oblasti Youtube. Mária Môťovská

Product placement v oblasti Youtube. Mária Môťovská Product placement v oblasti Youtube Mária Môťovská Bakalářska práce 2016 UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací 2 UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací 3 UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních

More information

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD Institut politologických studií Diplomová práce 2012 Tomáš Šťastný UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD Institut politologických studií Tomáš

More information

Drevo. Vysoko kvalitné produkty. S Match-It 1/61. Tarkett All rights reserved

Drevo. Vysoko kvalitné produkty. S Match-It 1/61. Tarkett All rights reserved Drevo Vysoko kvalitné produkty S Match-It 1/61 S MATCH-IT kolekcia Production Výrobný process Drevo vyžaduje dlhší výrobný proces pretože... sezóna výrubu sušenie dreva (4-5 týždňov) finálne sušenie (na

More information

SLOVENSKÝ INTERNETOVÝ TRH A POPULÁCIA

SLOVENSKÝ INTERNETOVÝ TRH A POPULÁCIA Výskumné štúdie SLOVENSKÝ INTERNETOVÝ TRH A POPULÁCIA Veronika PIZANO ABSTRACT: The paper deals with Slovak Internet market, its history and growth, online advertising and its revenues and the Internet

More information

E-marketing - ako oslovovať spotrebiteľa a neporušiť zákon. JUDr. Pavel Nechala

E-marketing - ako oslovovať spotrebiteľa a neporušiť zákon. JUDr. Pavel Nechala E-marketing - ako oslovovať spotrebiteľa a neporušiť zákon JUDr. Pavel Nechala Obsah Základné pojmy Právna úprava na úrovni EÚ Regulácia v Slovenskej republike Uplatňovanie regulácie v praxi 2 Základné

More information

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA. Ústav hudební vědy. Teorie interaktivních medií. Michal Horňák

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA. Ústav hudební vědy. Teorie interaktivních medií. Michal Horňák MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA Ústav hudební vědy Teorie interaktivních medií Michal Horňák Reklama McDonald s a jej znakový systém Bakalárska diplomová práca Vedúci práce: Mgr. Viktor Pantůček

More information

Emócie a reklama: pohľad do zákulisia

Emócie a reklama: pohľad do zákulisia Emócie a reklama: pohľad do zákulisia Katarína GOFUSOVÁ Úvod Našim cieľom je poukázať na využívanie emócií v reklame na propagáciu značky, produktov a poukázať na možné smery ich skúmania. Vychádzame pritom

More information

Šéfredaktor / Editor-in-chief: Štrbová, Edita, Constantine the Philosopher University in Nitra, Slovakia

Šéfredaktor / Editor-in-chief: Štrbová, Edita, Constantine the Philosopher University in Nitra, Slovakia 2016 Dot.comm Časopis pre teóriu, výskum a prax mediálnej a marketingovej komunikácie / Journal for the theory, research and practice of media and marketing communication Redakcia / Editorial board: Šéfredaktor

More information

Perspektívy marketingu na mobilných zariadeniach. Bc. Dominik Varga

Perspektívy marketingu na mobilných zariadeniach. Bc. Dominik Varga Perspektívy marketingu na mobilných zariadeniach Bc. Dominik Varga Diplomová práce 2014 UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací 2 ***nascannované zadání s. 1*** UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních

More information

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. Zuzana Balušíková

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. Zuzana Balušíková VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. Zuzana Balušíková Zásady a možnosti facebookovej reklamy a jej využitie v hotelníctve Bakalárska práca 2016 Zásady a možnosti facebookovej reklamy a jej využitie

More information

MEK 2010 FIREMNÍ PROCESY A POŽADAVKY TRH

MEK 2010 FIREMNÍ PROCESY A POŽADAVKY TRH Sborník p ísp vk z mezinárodní v decké konference MEK 2010 FIREMNÍ PROCESY A POŽADAVKY TRH 17. 23. kv tna 2010 Hradec Králové, eská republika Editor: E-CON, Hradec Králové, eská republika, 2010 Vydal:

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA SOCIÁLNYCH A EKONOMICKÝCH VIED

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA SOCIÁLNYCH A EKONOMICKÝCH VIED UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA SOCIÁLNYCH A EKONOMICKÝCH VIED MEDIÁLNY BOJ PROTI RASIZMU Bakalárska práca 2012 Ivana Váleková UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA SOCIÁLNYCH A EKONOMICKÝCH

More information

Diplomová práce 2011 Soňa Podstupková

Diplomová práce 2011 Soňa Podstupková Diplomová práce 2011 Soňa Podstupková Problematika sloganov v reklame Bc. Soňa Podstupková Diplomová práce 2011 ABSTRAKT Diplomová práca sa zaoberá problematikou sloganov v reklame. Je rozdelená do

More information

Elektronický marketing a analýza návštevnosti webových stránok

Elektronický marketing a analýza návštevnosti webových stránok Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra kvantitatívnych metód a informatiky Elektronický marketing a analýza návštevnosti webových stránok Electronic marketing

More information

Pražská vysoká škola psychosociálních studií. Motív strachu v televíznej reklame

Pražská vysoká škola psychosociálních studií. Motív strachu v televíznej reklame Pražská vysoká škola psychosociálních studií Motív strachu v televíznej reklame BAKALÁRSKA PRÁCA Sandra Kolečkárová Vedúci práce: MUDr. Olga Dostálová, CSc. Praha 2013 Prague College of Psychosocial Studies

More information

Psychológia reklamy - Vplyv reklamy na dieťa. Barbora Bučková

Psychológia reklamy - Vplyv reklamy na dieťa. Barbora Bučková Psychológia reklamy - Vplyv reklamy na dieťa Barbora Bučková Bakalárska práca 2011 ABSTRAKT Moja bakalárska práca sa zaoberá psychológiou reklamy a vplyvom reklamy na dieťa. V teoretickej časti sú

More information

Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. doc. Ing. Jozef Matúš, CSc. PhDr. Daniela Kollárová

Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. doc. Ing. Jozef Matúš, CSc. PhDr. Daniela Kollárová Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave doc. Ing. Jozef Matúš, CSc. PhDr. Daniela Kollárová NOVÉ TRENDY V MARKETINGOVEJ KOMUNIKÁCII Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie

More information

STEREOTYPY V ROZHLASOVEJ REKLAME. Renáta Koziaková

STEREOTYPY V ROZHLASOVEJ REKLAME. Renáta Koziaková 55 Abstrakt STEREOTYPY V ROZHLASOVEJ REKLAME Renáta Koziaková Stereotypizácia reklamy je často pohodlnou cestou k úspechu reklamných tvorcov i zadávateľov. V reklame sú stereotypy prezentované tak, že

More information

Komika a humor v reklame

Komika a humor v reklame Komika a humor v reklame Diplomová práca Bc. Adriana Hrušková Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r. o. katedra marketingu Študijný obor: Marketingové komunikace Vedúci diplomovej práce: prof. PhDr.

More information

CITIBANK EUROPE PLC (Registračné číslo: ) VÝROČNÁ SPRÁVA A ÚČTOVNÁ ZÁVIERKA. za rok končiaci sa 31. decembra 2014

CITIBANK EUROPE PLC (Registračné číslo: ) VÝROČNÁ SPRÁVA A ÚČTOVNÁ ZÁVIERKA. za rok končiaci sa 31. decembra 2014 (Registračné číslo: 132781) VÝROČNÁ SPRÁVA A ÚČTOVNÁ ZÁVIERKA za rok končiaci sa 31. decembra 2014 OBSAH SPRÁVA PREDSTAVENSTVA... 4 SPRÁVA NEZÁVISLÝCH AUDÍTOROV PRE SPOLOČNÍKOV CITIBANK EUROPE PLC 10 VÝKAZ

More information

Obsah, ktorý ľudia milujú

Obsah, ktorý ľudia milujú Obsah, ktorý ľudia milujú Obsah, ktorý ľudia milujú Príručka o natívnej reklame a obsahovom marketingu 1 Obsah, ktorý ľudia milujú Príručka o natívnej reklame a obsahovom marketingu Autor textu: Filip

More information

Požiadavky na riadenie rizík a príležitostí z pohľadu aktuálnych certifikačných noriem, skúsenosti z praktického výkonu auditov nových požiadaviek

Požiadavky na riadenie rizík a príležitostí z pohľadu aktuálnych certifikačných noriem, skúsenosti z praktického výkonu auditov nových požiadaviek Požiadavky na riadenie rizík a príležitostí z pohľadu aktuálnych certifikačných noriem, skúsenosti z praktického výkonu auditov nových požiadaviek ISO noriem na riadenie rizík z pohľadu audítora systémov

More information

Jazyk a kultúra číslo 23-24/2015

Jazyk a kultúra číslo 23-24/2015 Charakteristické módy a kódy česko-slovenských fashion blogov Martina Dzanová Inštitút slovakistických, mediálnych a knižničných štúdií, Filozofická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove tina.dzan@gmail.com

More information

CITIBANK EUROPE PLC. za rok končiaci sa 31. decembra 2015

CITIBANK EUROPE PLC. za rok končiaci sa 31. decembra 2015 (Registračné číslo: 132781) VÝROČNÁ SPRÁVA A ÚČTOVNÁ ZÁVIERKA za rok končiaci sa 31. decembra 2015 OBSAH SPRÁVA PREDSTAVENSTVA... 4 SPRÁVA NEZÁVISLÝCH AUDÍTOROV PRE SPOLOČNÍKOV CITIBANK EUROPE PLC. 8 VÝKAZ

More information

INFORMÁCIA O OCHRANE OSOBNÝCH ÚDAJOV Smartbooker VIENNA INTERNATIONAL HOTELMANAGEMENT AG. Adresa: Dresdner Straße 87, 1200 Wien

INFORMÁCIA O OCHRANE OSOBNÝCH ÚDAJOV Smartbooker VIENNA INTERNATIONAL HOTELMANAGEMENT AG. Adresa: Dresdner Straße 87, 1200 Wien INFORMÁCIA O OCHRANE OSOBNÝCH ÚDAJOV Smartbooker VIENNA INTERNATIONAL HOTELMANAGEMENT AG 1) Spracovateľská činnosť Program lojality zákazníkov Smartbooker 1 2) Prevádzkovateľ Vienna International Hotelmanagement

More information

Aktuálne prejavy porovnávacej reklamy v judikatúre a praxi

Aktuálne prejavy porovnávacej reklamy v judikatúre a praxi Právnická fakulta Masarykovej univerzity Právo a podnikanie Katedra obchodného práva Bakalárska práca Aktuálne prejavy porovnávacej reklamy v judikatúre a praxi Mgr. Elena Barbiriková 2011/2012 1 Prehlasujem,

More information

Reklama ako popkultúrny produkt

Reklama ako popkultúrny produkt [roč. 4/ č. 1] 2015 Eva Peknušiaková; evapeknusiakova@gmail.com Abstrakt: Článok charakterizuje a analyzuje reklamu ako popkultúrny produkt. Text interpretuje vybranú problematiku reklamnej produkcie vychádzajúc

More information

Pravidlá HFT (Hunter Field Target) O B S A H

Pravidlá HFT (Hunter Field Target) O B S A H Pravidlá HFT (Hunter Field Target) O B S A H BEZPEČNOSŤ... 2 ČASOVÉ LIMITY PRE STREĽBU... 3 DRÁHA (COURSE)... 3 DRÁHA MUSÍ OBSAHOVAŤ NASLEDOVNÉ POLOHY:... 4 BODOVANIE... 4 STRELECKÉ POLOHY... 5 POLOHA

More information

L INSTITUT SUPÉRIEUR SPÉCIALISÉ DE LA MODE MOD SPE PARIS CENTRAL EUROPE

L INSTITUT SUPÉRIEUR SPÉCIALISÉ DE LA MODE MOD SPE PARIS CENTRAL EUROPE L INSTITUT SUPÉRIEUR SPÉCIALISÉ DE LA MODE MOD SPE PARIS CENTRAL EUROPE VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2016 Výročná správa MOD SPE Paris Central Europe je vypracovaná v súlade s 49 ods.1 b) zákona č.

More information

OBCHODNÝ MODEL2015 ROZHLAS A TELEVÍZIA SLOVENSKA

OBCHODNÝ MODEL2015 ROZHLAS A TELEVÍZIA SLOVENSKA OBCHODNÝ MODEL2015 ROZHLAS A TELEVÍZIA SLOVENSKA BRATISLAVAdecember2014 hodnoty budujú obsah* Jedinečná možnosť kombinácie televízie, rozhlasu a webu. Výnimočné mediálne projekty. Mimoriadne športové podujatia.

More information

REKLAMA V JEDNOM BALÍKU

REKLAMA V JEDNOM BALÍKU REKLAMA V JEDNOM BALÍKU R O Z H L A S A T E L E V Í Z I A S L O V E N S K A O B C H O D N Ý M O D E L 2 0 1 8 OBCHODNÝ MODEL 2018 OBSAH 2 VÝCHODISKÁ... 3 PROGRAMOVÉ SLUŽBY RTVS... 4 ZÁKONNÁ ÚPRAVA... 6

More information

Autorská kolekcia inšpirovaná maurskou výtvarnou kultúrou. BcA. Michaela Habová

Autorská kolekcia inšpirovaná maurskou výtvarnou kultúrou. BcA. Michaela Habová Autorská kolekcia inšpirovaná maurskou výtvarnou kultúrou BcA. Michaela Habová Magisterská práca 2014 Prehlasujem, že odovzdaná verzia diplomovej práce a verzia elektronická, nahraná do IS/STAG sú totožné.

More information

Časopisy pre ženy a ich vplyv na nákupné správanie sa čitateliek

Časopisy pre ženy a ich vplyv na nákupné správanie sa čitateliek Časopisy pre ženy a ich vplyv na nákupné správanie sa čitateliek Eva Poláková, Fakulta masmediálnych štúdií UCM Trnava, eva.polakova@ucm.sk POLÁKOVÁ, Eva. Magazines for women and their influence on a readers

More information

Račkova dolina 1955 (J. V. uprostred) Rachkova valley 1955 (J. V. in the centre)

Račkova dolina 1955 (J. V. uprostred) Rachkova valley 1955 (J. V. in the centre) obalka valovic 5/13/13 9:11 AM Stránka 1 Jozef Valovič - Kevexiuda, nar. v r. 1942 v Hor. Orešanoch, okr. Trnava. V čase vojny žil u starých rodičov v Jaslovských Bohuniciach, potom v Bratislave. Študoval

More information

DOROTA SADOVSKÁ VIVID DRESSES ŽIVÉ ŠATY

DOROTA SADOVSKÁ VIVID DRESSES ŽIVÉ ŠATY DOROTA SADOVSKÁ VIVID DRESSES ŽIVÉ ŠATY ŽIVÉ ŠATY, 2013, šaty, semená trávy; inštalácia v Turčianskej galérii v Martine 2013 VIVID DRESSES, 2013, dress, grass seed; installation in Turiec Gallery, Martin,

More information

Ivan R. V. Rumánek Okuni sóši medzižánrový doklad o prechode od nó ku kabuki 1

Ivan R. V. Rumánek Okuni sóši medzižánrový doklad o prechode od nó ku kabuki 1 102 SPEKTRUM IVAN R. V. RUMÁNEK Ivan R. V. Rumánek Okuni sóši medzižánrový doklad o prechode od nó ku kabuki 1 Autor sa v súčasnosti zaoberá výskumom, ktorým hľadá odpoveď na otázku, ako stredoveká dráma

More information

ISBN Pavlína Fichta Čierna

ISBN Pavlína Fichta Čierna ISBN 978-80-972927-9-9 Pavlína Fichta Čierna ďakujem index obsah Horses in my dreams Juliana Sokolová 11 Kone v mojich snoch Juliana Sokolová Micro-stories of everyday life and marginal themes Katarína

More information

Šaty robia človeka. Biznis oblekológia

Šaty robia človeka. Biznis oblekológia Šaty robia človeka Biznis oblekológia Prvý dojem Nesúď knihu podľa obalu Prvý dojem 55 % - výzor, vôňa, podanie ruky, vystupovanie, formálny small talk 38 % - hlas 7% - obsah slov Štyri dvanástky 12 palcov

More information

Zadávateľ úlohy: Odbor pre rodovú rovnosť a rovnosť príležitostí, MPSVR SR

Zadávateľ úlohy: Odbor pre rodovú rovnosť a rovnosť príležitostí, MPSVR SR Výskumná úloha: Správa z monitoringu médií a reklamy z hľadiska násilia páchaného na ženách a podpory rodovej rovnosti za rok 2009 [Report on Monitoring of Media and Advertising in Terms of Violence against

More information

NECHAJTE VAŠU KRÁSU ZAŽIARIŤ

NECHAJTE VAŠU KRÁSU ZAŽIARIŤ NECHAJTE VAŠU KRÁSU ZAŽIARIŤ Často počúvame o kyseline hyalurónovej! Ale akú úlohu v skutočnosti má? Nie je to však nevyhnutné! Aj keď sa vaša pleť mení, môžete zasiahnuť a udržať jej krásu. Kyselina hyalurónová

More information

STAROMESTSKÁ GALÉRIA ZICHY, Ventúrska 9, Bratislava. Apríl, Máj 2017 OLDTOWN GALLERY ZICHY, Ventúrska 9, Bratislava, April, May 2017

STAROMESTSKÁ GALÉRIA ZICHY, Ventúrska 9, Bratislava. Apríl, Máj 2017 OLDTOWN GALLERY ZICHY, Ventúrska 9, Bratislava, April, May 2017 STAROMESTSKÁ GALÉRIA ZICHY, Ventúrska 9, Bratislava. Apríl, Máj 2017 OLDTOWN GALLERY ZICHY, Ventúrska 9, Bratislava, April, May 2017 ... pri práci, pri tvorbe -... créateur au travail Excelentnou tvorbou

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA VŠVU 2013

VÝROČNÁ SPRÁVA VŠVU 2013 VÝROČNÁ SPRÁVA VŠVU 2013 VYSOKÁ ŠKOLA VÝTVARNÝCH UMENÍ V BRATISLAVE VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI VŠVU ZA ROK 2013 Editorka: Mgr. Michaela Pašteková, PhD. Texty: Mgr. Michaela Pašteková, PhD., Mgr. Alexandra

More information

Petra Belaňová. Turkménsky šperk a jeho príklady zo zbierok Náprstkovo muzeum v Praze

Petra Belaňová. Turkménsky šperk a jeho príklady zo zbierok Náprstkovo muzeum v Praze Ḫarādum na Eufratu Lukáš Pecha 52 53 Literatura GRONEBERG, Brigitte (1980): Die Orts- und Gewässernamen der altbabylonischen Zeit [Répertoire Géographique des Textes Cunéiformes, 3]. Wiesbaden: Dr. Ludwig

More information

Jazyk slovenskej tlačenej reklamy. Od afektívnosti stimulu k efektívnosti reakcie

Jazyk slovenskej tlačenej reklamy. Od afektívnosti stimulu k efektívnosti reakcie JAZYK SLOVENSKEJ TLAČENEJ REKLAMY. OD AFEKTÍVNOSTI STIMULU.. Jazyk slovenskej tlačenej reklamy. Od afektívnosti stimulu k efektívnosti reakcie OĽGA ORGOŇOVÁ (BRATISLAVA) Oliviero Toscani, dlhoročný reklamný

More information

VEĽKOOBCHODNÝ CENNÍK NA

VEĽKOOBCHODNÝ CENNÍK NA Jul-18 VEĽKOOBCHODNÝ CENNÍK NA Tel:+421233527680 E-mailová adresa: slovakiaweb@nuskin.com Ceny poštovného: Zľavnená cena poštovného pri objednávke online: 4,92 EUR Štandardná cena poštovného v prípade

More information

Historická knižnica Príleských zo Zemianskeho Podhradia

Historická knižnica Príleských zo Zemianskeho Podhradia Igor Zmeták Historická knižnica Príleských zo Zemianskeho Podhradia Igor Zmeták Abstrakt: Obec Zemianske Podhradie má dôležité miesto v kultúrnej histórii Slovenska, hlavne vďaka rodine Príleských, a neskôr

More information

NÁVOD PRE MOBILNÚ APLIKÁCIU iconsole+

NÁVOD PRE MOBILNÚ APLIKÁCIU iconsole+ NÁVOD PRE MOBILNÚ APLIKÁCIU iconsole+ PODPOROVANÉ ZARIADENIA Operační systém ios: ipod touch (5. generácia) ipod touch (4. generácia) ipod touch (3. generácia) iphone 5 iphone 4S iphone 4 iphone 3GS iphone

More information

Spoločné posedenie Sitting Together

Spoločné posedenie Sitting Together Spoločné posedenie Sitting Together výstava v / exhibition in tranzit.sk, Bratislava, 2016 Obálka Cover: Peter Bartoš: Pasenie ovečky Grazing a Lamb, 1979, Bratislava (Zdroj Source: Umenie akcie 1965-1989,

More information

Zmluva o poskytovaní služieb uzatvorená podľa 269 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka medzi

Zmluva o poskytovaní služieb uzatvorená podľa 269 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka medzi Zmluva o poskytovaní služieb uzatvorená podľa 269 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka medzi č. 11/201 I Poskytovateľom:. s.r.o.., 96501, Žiar nad Hronom, SR, DIČ: 2021753536 Zapísaná v obchodnom

More information

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ Chránič AXO Defender

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ Chránič AXO Defender UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ Chránič AXO Defender ÚVOD Společnost AXO Sport byla založena v roce 1978 a netrvalo dlouho, než se stala průlomovým mezinárodním výrobcem motorkářského oblečení, obuvi, doplňků a

More information

ZVONKU DOVNÚTRA A ZVNÚTRA VON, NU SKIN JE KĽÚČOM K VÁŠMU NAJLEPŠIEMU VZHĽADU A POCITU

ZVONKU DOVNÚTRA A ZVNÚTRA VON, NU SKIN JE KĽÚČOM K VÁŠMU NAJLEPŠIEMU VZHĽADU A POCITU PRODUKTOVÝ KATALÓG ZVONKU DOVNÚTRA A ZVNÚTRA VON, NU SKIN JE KĽÚČOM K VÁŠMU NAJLEPŠIEMU VZHĽADU A POCITU Zahľaďte sa do budúcnosti všimnite si mladistvejšie vyzerajúce ja. Vaša pleť má vyhladenejší a živší

More information

SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU 2017

SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU 2017 SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU 2017 Tabak hrozba pre rozvoj Tobacco a threat to development Od roku 1987 oslavuje WHO kaţdoročne 31. mája Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day WNTD), ktorého cieľom je vyzdvihnúť

More information

Volač FVN 5110: FVN Volač k mobilným telefónom NOKIA 5110, 6110.

Volač FVN 5110: FVN Volač k mobilným telefónom NOKIA 5110, 6110. Volač FVN 5110: FVN 5110 Volač k mobilným telefónom NOKIA 5110, 6110. 10 Nahratie hlasovej správy: Čítajte pozorne najmä hrubo vyznačené poznámky. Hlasová správa pozostáva zo spoločnej časti a častí priradených

More information

RADA PRE VYSIELANIE A RETRANSMISIU. R o z h o d n u t i e

RADA PRE VYSIELANIE A RETRANSMISIU. R o z h o d n u t i e RADA PRE VYSIELANIE A RETRANSMISIU Dobrovičova 8, 811 09 Bratislava Rozhodnutie č. RL/41/2011 Bratislava dňa 26.04.2011 Správne konanie č.: 43-PLO/O-464/2010 Doložka právoplatnosti: R o z h o d n u t i

More information

MENU SPA PROCEDÚR / SPA TREATMENT MENU

MENU SPA PROCEDÚR / SPA TREATMENT MENU MENU SPA PROCEDÚR / SPA TREATMENT MENU ZAŽITE ZION SPA Predstavte si, že tajomstvo východu je spojené s poznatkami západu. Predstavte si, že hranice prestanú existovať. Predstavte si, že veda a príroda

More information

HEART RATE MONITOR PC SLOVENČINA SLOVENŠČINA ČESKY

HEART RATE MONITOR PC SLOVENČINA SLOVENŠČINA ČESKY HEART RATE MONITOR CZ SL PC 15.11 SLOVENČINA SLOVENŠČINA ČEY OBSAH OBSAH 1 Predslov 38 2 Obsah balenia 38 3 Bezpečnostné pokyny 39 4 Prehľad 39 4.1 Spustenie merača pulzu 39 4.2 Nasadenie hrudného pásu

More information

iq ONE BEZ PVC HOMOGÉNNA TERMOPLASTICKÁ PODLAHA

iq ONE BEZ PVC HOMOGÉNNA TERMOPLASTICKÁ PODLAHA HOMOGÉNNA TERMOPLASTICKÁ PODLAHA BEZ PVC iq ONE iq One reprezentuje novú generáciu pružných podlahovín. Ako súčasť kolekcie iq, iq One ponúka perfektnú rovnováhu medzi estetikou, pružnosťou a silou pre

More information

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ Motocyklová obuv

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ Motocyklová obuv UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ Motocyklová obuv Vážený zákazníku, Děkujeme Vám, že jste si zvolili kvalitní obuv právě od naší značky W-TEC. Věříme, že s ní budete maximálně spokojeni. Motocyklové boty jsou nedílnou

More information

MANUÁL PRE OSADZOVANIE A POSUDZOVANIE PREDAJNÝCH STÁNKOV VO VEREJNOM PRIESTORE HM SR BRATISLAVY

MANUÁL PRE OSADZOVANIE A POSUDZOVANIE PREDAJNÝCH STÁNKOV VO VEREJNOM PRIESTORE HM SR BRATISLAVY MANUÁL PRE OSADZOVANIE A POSUDZOVANIE PREDAJNÝCH STÁNKOV VO VEREJNOM PRIESTORE HM SR BRATISLAVY ÚTVAR HLAVNÉHO ARCHITEKTA 03/2016 OBSAH 01. ÚVOD... 03 02. PREDAJNÉ STÁNKY NA ÚZEMÍ HM SR BRATISLAVY...

More information

VisaPure Advanced SC53XX

VisaPure Advanced SC53XX VisaPure Advanced SC53XX 1 22 23 1 2 3 7 4 21 5 6 8 9 10 20 19 14 11 13 15 16 17 18 12 English 6 Slovensky 30 6 English Introduction Congratulations on your purchase and welcome to Philips! To fully

More information

M E N U S P A P R O C E D Ú R S P A T R E A T M E N T M E N U Z I O N S P A S P E C I A L I T I E S

M E N U S P A P R O C E D Ú R S P A T R E A T M E N T M E N U Z I O N S P A S P E C I A L I T I E S Z I O N S P A S I G N A T U R E Z I O N S P A Z N A Č K O V É T E R A P I E ODYSSEY TO FREEDOM Duration: 120 min Specialised pressure point massage and detoxing essential oils clear away stresses and toxins

More information

Mohylová pohřebiště na okrese Písek. Barrow cemeteries in the Písek district

Mohylová pohřebiště na okrese Písek. Barrow cemeteries in the Písek district Ondřej Chvojka Petr Krištuf Ladislav Rytíř (S katalogem Jiřího Fröhlicha a Jana Michálka) Mohylová pohřebiště na okrese Písek 1. díl. Cíle, současný stav poznání a metoda sběru dat Barrow cemeteries in

More information

Jana Kapelová Artist statement

Jana Kapelová Artist statement Jana Kapelová Artist statement Jak může jednotlivec změnit či podrýt už nastavené společenské normy a konvence, anebo jim vůbec uniknout? Tato otázka je, dá se říci, klíčovým tématem v tvorbě Jany Kapelové.

More information

hyaluron Anti-Aging skin care Pre úžasnú pleť! katalog_hyaluron_wellmaxx18_kingray_sk.indd :42

hyaluron Anti-Aging skin care Pre úžasnú pleť! katalog_hyaluron_wellmaxx18_kingray_sk.indd :42 Anti-Aging skin care Pre úžasnú pleť! katalog wellmaxx18_kingray_sk.indd 1 29.03.18 11:42 Kyselina hyalurónová sila vlhkosti pre vitálnu a hebkú plet! S výrobkami od značky Wellmaxx pomáhate svojej pleti

More information

MENU SPA PROCEDÚR / SPA TREATMENT MENU

MENU SPA PROCEDÚR / SPA TREATMENT MENU MENU SPA PROCEDÚR / SPA TREATMENT MENU ZAŽITE ZION SPA Predstavte si, že tajomstvo východu je spojené s poznatkami západu. Predstavte si, že hranice prestanú existovať. Predstavte si, že veda a príroda

More information

Bratislava SK Poprad SK Bielsko Biała PL Budapest HU Uherské Hradiště CZ ISBN

Bratislava SK Poprad SK Bielsko Biała PL Budapest HU Uherské Hradiště CZ ISBN Bratislava SK Poprad SK Bielsko Biała PL Budapest HU Uherské Hradiště CZ 9 788097 311100 ISBN 978-80-973111-0-0 TEXTILNÉ UMENIE DNES Záštitu nad projektom prevzali/the project is being held under the auspices:

More information

SUPERKAVITÁCIA. R. Káčer*, M. Šaur, J. Veselý Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Břehová 7, , Praha 1

SUPERKAVITÁCIA. R. Káčer*, M. Šaur, J. Veselý Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Břehová 7, , Praha 1 SUPERKAVITÁCIA R. Káčer*, M. Šaur, J. Veselý Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Břehová 7, 115 19, Praha 1 *kacerrom@fjfi.cvut.cz Abstrakt Práca si berie za cieľ zoznámiť užšiu technickú verejnosť

More information

Copia Certificada Beglaubigte Abschrift Certified Copy Copie Certifiée Copia Autenticata

Copia Certificada Beglaubigte Abschrift Certified Copy Copie Certifiée Copia Autenticata OAMI OFICINA DE ARMONIZACIÓN DEL MERCADO INTERIOR (MARCAS, DIBUJOS Y MODELOS) HABM HARMONISIERUNGSAMT FÜR DEN BINNENMARKT (MARKEN, MUSTER UND MODELLE) OHIM OFFICE FOR HARMONIZATION IN THE INTERNAL MARKET

More information

37 Belmont St, Brockton, MA Phone: (617) (617) I

37 Belmont St, Brockton, MA Phone: (617) (617) I 37 Belmont St, Brockton, MA 02301 Phone: (617) 275-1502 (617) 799-7009 fbthrift@gmail.com I www.fbthrift.com USED MIXED TROPICAL-SUMMER USED CLOTHES as follows: All Types of Summer, Tropical Clothing such

More information

JEDINEČNÁ RADA MEDICÍNSKEJ KOZMETIKY, VYVINUTÁ EXPERTMI NA VÝROBU KYSELINY HYALURÓNOVEJ

JEDINEČNÁ RADA MEDICÍNSKEJ KOZMETIKY, VYVINUTÁ EXPERTMI NA VÝROBU KYSELINY HYALURÓNOVEJ JEDINEČNÁ RADA MEDICÍNSKEJ KOZMETIKY, VYVINUTÁ EXPERTMI NA VÝROBU KYSELINY HYALURÓNOVEJ Injekčná striekačka na obrázku je zdravotnícky materiál triedy III, vyrábaný spoločnosťou TEOXANE Laboratories a

More information

Slovenská spoločnosť estetickej dermatológie a kozmetiky (SSEDK) Slovak Society of Aesthetic and Cosmetic Dermatology (SSACD)

Slovenská spoločnosť estetickej dermatológie a kozmetiky (SSEDK) Slovak Society of Aesthetic and Cosmetic Dermatology (SSACD) Slovenská spoločnosť estetickej dermatológie a kozmetiky (SSEDK) Slovak Society of Aesthetic and Cosmetic Dermatology (SSACD) Európska spoločnosť kozmetiky a estetickej dermatológie European Society of

More information

LIBRETO FENOMÉN GEMER

LIBRETO FENOMÉN GEMER FENOMÉN GEMEŔ 15 LIBRETO Táto oblasť je keramickým srdcom východnej Európy, bez nadsádzky, i s potenciou srdcu vlastnou: cítenie krajiny, materiálu, hliny i farebného spektra i národností tu sa stretávajúcich.

More information

Normalizácia a postinternetové umenie

Normalizácia a postinternetové umenie F E AT U R E Normalizácia a postinternetové umenie KRISTIAN LUKIĆ Chcem byť dobrým partnerom pre svoju snúbenicu, chcem byť dobrým synom pre svoju matku a otca, a myslím si, že spôsob, akým sa umelci správajú

More information

KATALÓG OOPP Working Safety TOP KVALITA

KATALÓG OOPP Working Safety TOP KVALITA KATALÓG OOPP Working Safety TOP KVALITA Jednorázové Rukavice DISPOSABLE GLOVES F 229.C s púdrom F 299.1.C bez púdru DPI Kategória 3. Jednorázové nitrilové rukavice pre obe ruky, zvýšená citlivos, obratnos

More information

Pop Up Gift Card Boxes

Pop Up Gift Card Boxes Contents Ice Collection...2 Matte Collection...2 Metallic & Embossed Collection...3 Rib Collection...3 Assortment Collection...4 Tuxedo Collection...5 Christmas Memories Collection...5 Holiday Collection...6

More information

Project ERICE is co-financed by the European Union

Project ERICE is co-financed by the European Union Project ERICE is co-financed by the European Union Europe has many clusters and hundreds of cluster organisations Europe has many clusters and hundreds of cluster organisations But they haven t made us

More information

ANNALES MUSEI NATIONALIS SLOVACI ZBORNÍK SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO MÚZEA ARCHEOLÓGIA 26 ROČNÍK CX 2016

ANNALES MUSEI NATIONALIS SLOVACI ZBORNÍK SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO MÚZEA ARCHEOLÓGIA 26 ROČNÍK CX 2016 ANNALES MUSEI NATIONALIS SLOVACI ZBORNÍK SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO MÚZEA ARCHEOLÓGIA 26 ROČNÍK CX 2016 ANNALES MUSEI NATIONALIS SLOVACI ZBORNÍK SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO MÚZEA ARCHEOLÓGIA 26 ROČNÍK CX 2016 Bratislava

More information

RADA BY SOM VÔŇU VIDELA, NIELEN JU CÍTILA... ALEBO MALÉ PRISTAVENIE SA PRI MEDIÁLNOM JAZYKU VÔNE

RADA BY SOM VÔŇU VIDELA, NIELEN JU CÍTILA... ALEBO MALÉ PRISTAVENIE SA PRI MEDIÁLNOM JAZYKU VÔNE RADA BY SOM VÔŇU VIDELA, NIELEN JU CÍTILA... ALEBO MALÉ PRISTAVENIE SA PRI MEDIÁLNOM JAZYKU VÔNE Daniela Slančová Parfumy sa zvyčajne dávajú aj ako dar. Toto miniatúrne zastavenie by chcelo byť virtuálnym

More information

Trousse de Core French Learning Resources Centre Les vêtements / Clothing

Trousse de Core French Learning Resources Centre Les vêtements / Clothing Trousse de Core French Learning Resources Centre Les vêtements / Clothing Crée par Cheryl Adebar, Noah Burdett, Terri Ingram, Joan Pearce Suggested Lesson Format for using Mon passport themes *It is important

More information

JEDINEČNÁ RADA MEDICÍNSKEJ KOZMETIKY, VYVINUTÁ EXPERTMI NA VÝROBU KYSELINY HYALURÓNOVEJ

JEDINEČNÁ RADA MEDICÍNSKEJ KOZMETIKY, VYVINUTÁ EXPERTMI NA VÝROBU KYSELINY HYALURÓNOVEJ JEDINEČNÁ RADA MEDICÍNSKEJ KOZMETIKY, VYVINUTÁ EXPERTMI NA VÝROBU KYSELINY HYALURÓNOVEJ VIDITEĽNÉ VÝSLEDKY PREUKÁZANÁ ÚČINNOSŤ TEOXANE LABORATORIES sú jedným zo svetových lídrov vo výrobe injektovateľných

More information

CERTIFICATION OF CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY IN EU AND CHINA

CERTIFICATION OF CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY IN EU AND CHINA ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS Volume 63 97 Number 3, 2015 http://dx.doi.org/10.11118/actaun201563030869 CERTIFICATION OF CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY IN EU AND

More information

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ Moto helma W-TEC Milý zákazníku, Děkujeme za koupi W-TEC přilby. Byla vyrobena s veškerou péčí. Nicméně s ohledem na minimální plochu pokrytí hlavy danou evropskými standardy, nemůže

More information

ÚRADU PRIEMYSELNÉHO VLASTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY

ÚRADU PRIEMYSELNÉHO VLASTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY VESTNÍK ÚRADU PRIEMYSELNÉHO VLASTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY 11 5. november 2018 Vydáva: Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, ISSN 2453-7551 Švermova 43, 974 04 Banská Bystrica 4, tel.:

More information

US Jewelry Market with Focus on Engagement Rings: Industry Analysis & Outlook ( )

US Jewelry Market with Focus on Engagement Rings: Industry Analysis & Outlook ( ) Industry Research by Koncept Analytics US Jewelry Market with Focus on Engagement Rings: Industry Analysis & Outlook ----------------------------------------- (2017-2021) June 2017 1 Executive Summary

More information

NATIONAL ACTION PLAN

NATIONAL ACTION PLAN NATIONAL ACTION PLAN - Latvi atvia - www.baltic-fashion.eu 1 CONTENT 1. BACKGROUND 3 2. SWOT ANALYSIS 6 3. VISION 8 4. OBJECTIVES 9 5. BUSINESS ACTION (STRATEGY) 10 6. GENERAL CONCLUSIONS 11 REFFERENCES

More information

Pop Up Gift Card Boxes

Pop Up Gift Card Boxes Pop Up Gift Card Boxes C o n te n t s Ic e C ol l e c t io n............................ 2 Ma tte C ol l e c t io n............................ 2 Me t a l l i c & Emb o s s e d C olle c ti on..........

More information

Core French 7. La Nourriture

Core French 7. La Nourriture Core French 7 La Nourriture - To prepare for this unit, create a Powerpoint Presentation with 10-15-20ish of popular foods that middle schoolers would enjoy, would order at a restaurant, or would eat frequently.

More information